Kuiv nahk annab endast märku kareda ning ebaühtlase tekstuuriga.Foto: Vida Press
Keha
3. mai 2019, 06:00

NAHK KISUB JA SÜGELEB? Rahustavalt mõjuvad need vitamiinid ja toidud

Tõenäoliselt teavad paljud, kui ebameeldiv on kuiv ning kestendav nahk, mis kisub, kiheleb ning sügeleb.

Mida peaksime teadma nahakuivusest ning sellest, kuidas sellele leevendust leida, räägib Apotheka apteeker Kerli Valge.

Sügelusel ning nahakuivusel võib olla mitmeid põhjuseid – osadele neist saab abi apteegist, teised nõuavad dermatoloogi sekkumist. Nahaarsti poole on soovitatav pöörduda siis, kui apteegi käsimüügivahendid pole toonud leevendust või kui nahk punetab, kuumab, on paistes või on sügelevad alad laienenud.

Nahakuivus võib olla tingitud:

  • vähesest veejoomisest,
  • hormonaalsetest muutustest,
  • liigseid lõhna- ja lisaaineid sisaldavatest kehahooldustoodetest
  • stressist,
  • valest toitumisest,
  • ebasobivatest pesuvahenditest ja pesupulbritest-geelidest,
  • sageli seostatakse nahaprobleeme ka soolestiku ja maksa ülekoormatuse või halva seisundiga,
  • ka liigne päike muudab naha kuivaks.

Kuiv nahk annab endast märku kareda ning ebaühtlase tekstuuriga, olles seejuures punetav, tuhm, helbeline, kohatiste pragude ning lõhedega. Enamasti ongi kõige häirivam just pärast pesu tekkiv kiskuv tunne, mis tingitud naha kuivusest – tahaks õhtul uinuda aga selg sügeleb täpselt sealt, kuhu käsi ei ulatu. Lisaks seljale annab nahakuivus endast märku kätel, säärtel kui ka keha külgedel.

Nahka toetavad vitamiinid

Naha tervenemisele aitab kaasa eelkõige seespidine niisutus – toeta oma nahka toitudega, mis sisaldaksid vajalikke oomega-3 rasvhappeid (makrell, lõhe, heeringas, kreeka pähklid), A- ja E- vitamiini (brokoli, linaseemne- ja kanepiõli), tsinki (leidub paljudes kaunviljades ning mereandides) ning joo piisavalt vett.

Apteekidest leiab ka hulgaliselt erinevaid kalaõlisid ja oomegarasvhappeid, näiteks  Green Oil kapslid, Rõõm oomega-3 kalaõli D3+Q10 kapsleid,  A. Oomega-3 kalaõli koos D3-vitamiiniga. Tuge leiab ka vitamiinipreparaatidest, mis toodetud spetsiaalselt naha, juuste ja küünte heaolu silmas pidades.

Mugavuse uus tase – spreikreemid

Oluline on ka naha järjepidev välispidine niisutus, mis võtaks ära ebamugavustunde ning tooks leevendust kestendusele ja sügelusele. Üha enam leiab spreikreeme, mis paistavad silma pealekandmise mugavuse poolest. Näiteks Atoderm SOS on kuni kuuetunnise toimega sprei, mis rahustab sügeleva naha minutitega ning sobib ka väga kuivale ning atoopilisele nahale. JOWAE toitev kuivõli on hea ja mugav vahend naha toitmiseks ning rahustamiseks. Kuivõli sisaldab antioksüdante ning kameeliaõli, mis niisutavad ning aitavad muuta naha pehmeks ja säravaks.

Bionike Body 24h niisutav sprei losjoon, mis on säilitusainete- ja gluteenivaba ning nikkel-testitud, imendub kiiresti ning niisutab nahka sügavuti kuni 24 tundi.

Kaval nipp – dušiõli

Nahakuivuse korral on soovitatav vahetada oma dušigeel dušiõli vastu. Tavalised toidupoes müüdavad dušigeelid kuivatavad nahka, kuid dušiõlil on seevastu väga niisutavad omadused. Seda kasutatakse nii nagu tavalist dušigeeli – masseeritakse vannis või duši all märjale nahale ning seejärel loputatakse maha.

Dušiõlid ei kleepu, vahutavad veidi ning neid on kerge kasutada. Dušiõli puhastab õrnalt, rahustab nahka ning taastab samal ajal naha kaitsebarjääri. Kohe on vähem nahaärritust, kestendust ja kiskumistunnet.

Mõistagi tasub valida spetsiaalselt välja töötatud toode, mis ei tekita komedoone, ei ärrita silmi, on hüpoallergeenne, parabeenivaba ja dermatoloogiliselt testitud. 

Apteegis tasub teha nahadiagnostika, mille abil on oluliselt lihtsam leida sobivaimad hooldustooted.

Õrna ja tundliku naha korral on mõistlik eelistada säilitus- ja lõhnaainetevabu apteegitooteid, milles on miinimumini viidud ka nikli-, kroomi- ja koobaltisisaldus.