"Maksa toimetulekuvõime võib pärast alkoholist loobumist paraneda ja haiged võivad püsida veel aastaid rahuldavas seisundis,“ ütleb gastroenteroloog Toomas Kariis.Foto: Sander Gering
Keha
5. mai 2019, 08:04

ERIARST MAKSA VAENLASTEST: „Nii maitsev kui alkohol ka tundub, on see organismile ometi mürk." (5)

Kui Eestis skandaalidega tuntuks saanud äri- ja jutumees Carl Danhammer rääkis hiljuti avameelselt, et põeb maksatsirroosi, tekkis nii mõnelgi küsimus, miks see eluohtlik haigus inimesi kimbutab. Gastroenteroloog Toomas Kariis kinnitab: süü on viinakuradil.

Kui Eestis skandaalidega tuntuks saanud äri- ja jutumees Carl Danhammer rääkis hiljuti avameelselt, et põeb maksatsirroosi, tekkis nii mõnelgi küsimus, miks see eluohtlik haigus inimesi kimbutab. Gastroenteroloog Toomas Kariis kinnitab: süü on viinakuradil.

 „Ma ei tea õhtul magama minnes, kas ma hommikut enam näen,“ tunnistas Danhammer aprilli alguses Õhtulehele antud intervjuus. 20 aastat viina sisse kallanud mehe maks on läbi. Tsirroosidiagnoosiga on ta elanud juba kaheksa aastat. Kui ta varsti uut maksa ei saa, on tema elupäevad loetud. Praegu ootab mees maksadoonorit.

Tallinna Eriarstikeskuse gastroenteroloog Toomas Kariis nendib, et maksatsirroos on äärmiselt raske haigus. Maksasiirdamine on viimane õlekõrs, enne seda püütakse päästa seda, mida päästa annab. „Selle haiguse ravi algab põhjuse likvideerimisega. Kui õnnestub põhjus likvideerida ehk alkoholisõltlasest karsklane teha, hakkavad organismis tööle taastumismehhanismid ja haigus stabiliseerub. Haigust esile kutsuv tegur langeb joomise lõpetamisel ära,“ selgitab Kariis.

Edasi lugemiseks: