Foto: Erki Pärnaku
Uudised
6. mai 2019, 11:47

ROHKEM KUI LÄTIS: arst-residendid teenivad nüüd üle 2000 euro kuus (1)

Arst-residentide brutopalk tõusis 1929,52 eurolt 2085,13 euroni kuus. Suurenes ka nende juhendamise tasu.

Arst-residentide palk on seotud arstide miinimumtunnipalgaga, mis on kokku lepitud tervishoiuvaldkonna kollektiivlepingus. Tartu Ülikooli meditsiiniteaduste valdkonna residentuuriprodekaani Urmas Lepneri sõnul on Eesti arst-residentide palgasüsteem majanduslikult motiveeriv.

 „Vähestes Euroopa riikides saavad arst-residendid poolteist riigi keskmist palka. Näiteks Soomes on arst-residendi palk võrdne riigi keskmise palgaga. On ka riike, kus nende tasu on palju väiksem, näiteks Läti kolleegid saavad Eesti arst-residentidega võrreldes ligi kolm korda väiksemat palka,“ ütles Lepner.

Nii arst-residentide töötasu kui ka juhendajate töötasu tuleb riigieelarvest Sotsiaalministeeriumi kaudu. Alates 1. aprillist suurenes ka arst-residentide juhendamise tasu. Kui varem saI  juhendaja ühe arst-residendi juhendamise eest 170,75 eurot, siis nüüd 186,60 eurot kuus.

Residentuur on arsti- või hambaarstiõppele järgnev praktiline ja teoreetiline koolitus ühel arsti- või hambaarstierialal. Residentuuri käigus omandatakse teadmised ja oskused iseseisva eriarsti tasemel. Residentuur toimub Eesti raviasutustes ja kestab olenevalt erialast kolm kuni viis aastat.