ÄRA USU KÕIKE SUHKRU KOHTA! Mis on tervislik, mis mitte? (11)
Tervise seisukohast ei ole vahet, millist suhkrut, kas valget või toorsuhkrut, või mõnda muud allpool toodud suhkrutest poest osta, sest nende toitaineline koostis ja mõju on inimese organismile praktiliselt ühesugune.
Täistoor-roosuhkur ehk rafineerimata suhkur on kõige vähem töödeldud suhkur. Suhkruroost pressitakse välja mahl, mida keedetakse, kuni vesi on aurustunud ning lõpuks tekivad pruunid kristallid. Tänu sellele on melassilt (suhkru tootmisel tekkiv pruun siirup) pruuni värvuse saanud suhkrus säilinud veidi (inimorganismi seisukohast tühises koguses) vitamiine ja mineraalaineid.
Toorsuhkur ehk osaliselt rafineeritud suhkur on suhkrutootmise vaheprodukt, mida ei ole spetsiaalselt edasi töödeldud. Toorsuhkrud on näiteks demerara suhkur ja muscovado.
Valgest suhkrust ehk rafineeritud suhkrust (peen-, laua-, kristallsuhkur jne) on puhastamise käigus sisuliselt kõik vitamiinid ja mineraalained eemaldunud. Valge suhkru baasil on tehtud näiteks fariin-, tarretise-, moosi-, pärl-, tuhk-, tüki- ja vanillisuhkur ja suhkrusiirup.
Fariinsuhkur on saadud valge suhkru tootmisjäägist, millele on lisatud melassi, mis muudab suhkru pruuniks. Fariinsuhkur on värvuselt tumepruun ning konsistentsilt veidi niiske, maitselt mõrkjas-karamelline.
Suhkrute asemel kasutatakse ka erinevaid siirupeid (vahtra-, agaavi-, datlisiirupid jne). Ekslikult arvatakse, et sellised siirupid ja vähem töödeldud suhkrud (sh kookospalmisuhkur) sisaldavad palju vitamiine ja mineraalaineid Tegelikult ei sisaldu neis enamikku vitamiinidest üldse ning vaid mõnes üksikus siirupis võib leiduda vähesel määral näiteks kaaliumi. Teiste mineraalainete sisaldus on tühine.
Siin on mõned näited, kui palju sisaldavad mõned toiduained kaloreid ja mineraalaineid
Datlisiirup
10 g (1 tl), u 30 kcal
75 mg kaaliumi, 2,5% päevasest kogusoovitusest
Kookospalmisuhkur
10 g (2 tl), u 40 kcal
93 mg kaaliumi, 3% päevasest kogusoovitusest
Banaan
20 g, u 20 kcal
80 mg kaaliumi, 2,5% päevasest kogusoovitusest
Keedetud kartul
40 g, u 30 kcal
85 mg kaaliumi 2,5% päevasest kogusoovitusest
Redis 20 g, u 3 kcal
100 mg kaaliumi, 3% päevasest kogusoovitusest
10 grammist datlisiirupist või kookospalmisuhkrust saadava kaaliumi koguse saad kätte, kui võtad ampsu banaani või kartulit või sööd ühe redise.
Mineraalainete ja vitamiinide arvestatavateks allikateks on teraviljad (eriti täisteratooted), kartul, puu- ja köögiviljad ning marjad, piim ja piimatooted, kala, linnuliha, muna, liha, lisatavad toidurasvad, pähklid, seemned, õliviljad, kuid mitte suhkrud ega siirupid.
Allikas: Tagli Pitsi, Kristin Salupuu "Tervislik toitumine"
Kommentaarid