Põhjamaade noorte hulgas on pärast aastatuhande vahetumist joomine kogu aeg vähenenud. Foto: Vida Press
Uudised
9. mai 2019, 11:17

ALKOHOL EI MAITSE ENAM: Soome noored on kainemad kui varem (7)

Alkohol ei maitse Soome noortele enam nii nagu veel 10 või 20 aastat tagasi, vahendab Iltalehti värsket Põhjamaade terviseuuringut. Põhjamaade noortest joovad kõige rohkem taanlased.

Noorte alkoholitarvitamine kasvas Põhjamaades pidevalt 1970. aastatest kuni 1990. aastateni. Aastatuhande vahetudes hakkasid joomakombed muutuma ja alkoholitarvitamine on kogu aeg langenud. Vähenenud on nii joomiskordade arv kui ka korraga joodud alkoholi kogus. Seda kinnitas ka värske uuring. 

Noorte joomine on vähenenud kogu Euroopas, samuti Ühendriikides, Kanadas ja Austraalias, aga langustrend on kõige kiirem olnud just Põhjamaades.

Aastal 1995 oli suurem osa 15–16-aastastest Soome noortest alkoholiga juba tuttav: vaid 10% selles vanuses noortest polnud proovinud kunagi alkoholi. 2015.aastal oli selliseid noori juba 26%.

Põhjamaadest on kõige suurem positiivne areng toimunud Islandil. Kui 1995. aastal polnud viiendik 15–16aastasi noori maitsnud kunagi alkoholi, siis 2015. aastal oli selliseid noori koguni 65%.

Joomine on vähenenud Soome noorte seas eriti viimase kümne aasta jooksul ja nii tüdrukute kui poiste seas. Tüdrukute ja poiste joomiskombed on muutunud sarnasemaks, kuid poisid joovad endiselt sagedamini ja rohkem.