Hiina meditsiinis on allergia seotud yin- ja yang-energia tasakaalutusega.Foto: Vida Press
Hea nõu
31. mai 2020, 13:00

HIINA MEDITSIIN ALLERGIAST: oluline on vältida neid aineid ja toitusid!

Allergia on tänapäeval suur probleem, eriti kevaditi. Hiina meditsiinis on allergia seotud yin- ja yang-energia tasakaalutusega, kirjutatakse Tervise Alkeemia blogis.  Ka raviks on oluline leida tasakaal Lääne ja Hiina meditsiini vahel.

 Allergia on keha reaktsioon välisele ja alati seotud immuunsusega. Tavaliselt on see põletikuline reaktsioon, nt naha punetus, lööbed, sügelus. Eestis esineb sageli heinapalavikku ehk õietolmuallergiat ehk pollinoosi, mille sümptomiteks on vesine nohu, sügelevad või punased silmad, aevastamine, astma. Lisaks välistele sümptomitele on ka sisemised reaktsioonid, nt toidule. Tavaliselt reageerib meist igaüks millelegi, aga enamasti ei tunne me midagi ja sümptomeid ei teki. Vahel, kui reaktsioon on tugevam, võime tunda väsimust, puhitust, peavalu või emotsionaalset kõikumist. Järgmine tase on allergiline reaktsioon, kõige tugevam reaktsioon on šokk.

Foto: Pexels

Hiina meditsiini järgi on allergia energeetiliste tasemete tasakaalutus. Tasakaalu saavutamiseks kasutatakse kevadiste allergiate puhul haput ja mõru maitset (taimed, toidud, joogid).

 Millest tuleb loobuda?

Allergiate korral tuleb kindlasti pöörduda arsti poole, et leida sobiv ravi. Selle kõrval saab ennast toetada tolmu ja keemiliste lõhnaainete vältimisega ning sobiva toiduga.

Foto: Pexels
  •  Alustuseks tuleb ära jätta kõik tooted, millele on lisatud kunstlikke lõhnaaineid, need on seebid, šampoonid, kreemid, puhastus- ja pesuvahendid. Sobivad naturaalsed lõhnad (kasuta oliiviõli, pesupähkleid).
  • (Pexels)
  • Kindlasti tuleks vabaneda kodutolmust, sest 1 grammis tolmus on üle 500 tolmulesta, kes põhjustavad allergiat. Kodu peaks koristama märjalt igal nädalal, sama tihti tuleks vahetada voodipesu.
  • (Pexels)
  • Vältida tuleks hallitust, mis külmas ja niiskes kliimas on kerge tekkima.  Oluline on korralik ventilatsioonisüsteem.
  • (Freeimages / Ekki)
  • Väga tähtis on muuta oma toitumist. Menüüst peab välja jätma kõik piimatooted (piim, keefir, jogurt, juust, pett, kohupiim), kuna nendes on valk, mida meie keha ei suuda hästi seedida.
  • (Pexels)
  • Seejärel tuleks välja jätta nisu, kaer, rukis, oder, kõik loomad ja kala, mereannid, mais, kaunviljad, pähklid, pärm, äädikas, alkohol, puuviljad (ka kuivatatud), mahlad, seened, tomatid, baklažaan, kartul, paprika, tsitruselised, vürtsid, küüslauk, sibul, kohv, mesi, suhkur. 
  • (Freeimages / Alexander Rist)

 Kuidas Hiina meditsiin soovitab keha puhastada ja mida edasi teha,  loe SIIT.