Sõltlane vajab hoopis abi: politsei arvates täidab karistamine rahatrahvi või arestiga harva eesmärki, see ei võõruta inimest aineid tarvitamast.Foto: Vida Press
Uudised
10. mai 2019, 11:05

KARISTUSE ASEMEL: narkomaanid suunatakse hoopis tugiisiku juurde (3)

Tänavu aprillis alustas Tervise Arengu Instituut koostöös Ida prefektuuriga programmi, mis annab politseile võimaluse suunata narkootikumide tarvitajad  karistuse asemel tugiisiku juurde.

Tugiisik toetab inimest narkootikumide tarvitamisest tekkinud probleemide lahendamisel, näiteks leida elu- ja töökohta, psühholoogilist nõustamist, võlanõustamist ja sõltuvusravi. 

 „Mullu juunis loodi TAI ja Põhja prefektuuri eestvedamisel samalaadne programm Tallinnas ja Harjumaal. Tänaseks osaleb programmis juba 147 narkootikume tarvitavat inimest, kes vähemal või rohkemal määral kasutavad tugiisiku abi igapäevaeluga paremini toimetulekuks,“ kommenteeris Tervise Arengu Instituudi narkomaania ja nakkushaiguste ennetamise keskuse juht Aljona Kurbatova.

Kurbatova selgitas, et sõltuvus narkootikumidest on haigus, mis kujuneb üldjuhul välja pika aja jooksul ning seda on võimalik ravida. Kui inimene ei ole veel valmis ravile pöörduma või ravi ei ole kättesaadav, vajab ta sellegipoolest mitmekülgset abi. „Tugiisik aitab teiste spetsialistide toel narkootikume tarvitaval inimesel igapäevaeluga paremini toime tulla, et tal oleks rohkem jõudu ja võimalusi seada edasiviivaid eesmärke, narkootikumidest loobuda või nende tarvitamist oluliselt vähendada,“ lisas Kurbatova.

Ida prefektuuri kriminaalbüroo juht Rainet Juuse sõnas, et politsei on seni tegelenud narkootikumide levitamise ja tarvitamise tagajärgedega, kuid neid on vaja ennetada. „Kogemusest teame, et suur osa sõltlastest, kelle jaoks tarvitamine on lõppenud surmaga, olid varem politseiga kokku puutunud. Sõltlase karistamine rahatrahvi või arestiga täidab harva eesmärki, see ei võõruta inimest aineid tarvitamast. Pigem vastupidi – rahatrahvid kuhjuvad, sest nende tasumiseks ei ole vahendeid ning kohtutäiturid saadavad nõudeid. Samas mõtleb inimene vaid uue doosi saamisele ning paljud panevad selle hankimiseks toime varavastaseid kuritegusid,“ sõnas Juuse.

Programmis SÜTIK (Sõltlaste Ühiskonnastamine TugiIsiku Kaasamisel)  on tasuta ja vabatahtlik. Jõhvis ja Kohtla-Järvel programmiga liitumiseks tuleb võtta ühendust numbril 5770 3773 ning Narvas ja Sillamäel numbril 5860 0372 või kirjutada [email protected].

Vaata ka narko.ee.