Ka tülitseda tuleb osata, sest korduvate lahenduseta jäänud tülide järel antakse alla, loobutakse ja kaugenetakse üksteisest.Foto: Vida Press
Meeled
10. mai 2019, 16:55

PERETERAPEUT SUHETEST: üksildust on palju, inimesed on väsinud (2)

Täna algas Tallinnas rahvusvaheline pereterapeutide konverents, et juhtida tähelepanu inimese ja perekonna vastastikusele mõjule, heade suhete olulisusele.

Rahvastikuminister Riina Solman rõhutas konverentsi avakõnes, et perekond peab inimesele andma jõudu juurde, mitte seda võtma. „Perekond ja kodu peaks olema koht, kus inimene on mõistetud ja hoitud, kus saab ennast laadida ja välja puhata. Kahjuks on see liiga paljude jaoks pingete, solvumise ja ärevuse allikaks. Kodud, kus kasutatakse perevägivalda, on selle äärmuslikuks näiteks, ja sellised suhtemustrid vajavad katkestamist,“ rääkis Solman.

Eesti Pereteraapia Ühingu esinaise Jelena Põldsami sõnul on peresisene isolatsioon väga mitmete tagajärgedega. “Tänapäeva ühiskond soodustab elavate kontaktide vähenemist. Suhted ei ole toitvad, üksildust on palju. Palju aega kulub leiva lauale toomiseks, inimesed on väsinud, üksteise jaoks ei ole aega ning seda vähestki veedetakse pigem nutiseadmes. Läheduse puudust kompenseeritakse meelemürkidega, töösse või kõrvalsuhetesse põgenemisega, kuni leitakse end depressiooni, sõltuvuse või mõne terviserikke ees seismas,” kirjeldas Põldsam isolatsiooni tagamaid.

Konverentsil toonitavad pereterapeudid lähedastega dialoogipidamise oskuste arendamise vajadust.“ Oluline on osata oma vajadusi väljendada ja teist kuulata. Ka tülitseda tuleb osata, sest korduvate lahenduseta jäänud tülide järel antakse alla, loobutakse ja kaugenetakse üksteisest,“ rääkis Põldsam.

Eriti oluliseks peavad pereterapeudid laste ja vanemate vahelist suhtlust. Kontakti loomine algab juba beebieas, näiteks on väga oluline vaadata beebile imetades silma, mitte telefoni sirvida. Laste ja vanemate läheduse puudumine tõstab laste riskikäitumise, enesevigastuste, depressiooni, psühhosomaatiliste haiguste riski. Ka laste ülekaalulisust, liikumatust saab seostada isolatsiooniga, samuti perevägivalla teemasid.

Eesti Pereteraapiate Ühing soovib luua võimalikult hea pinnase perekondade efektiivseks toetamiseks, spetsialistide kaasamiseks, ka perepoliitika kujundamisel järjepideva ennetustöö tegemiseks. Sel eesmärgil korraldabki Eesti Pereteraapia Ühing rahvusvahelise konverentsi 9.-10. mail 2019 Tallinnas.