Foto: Pixabay
Hea nõu
15. mai 2019, 18:24

13 NIPPI, mis aitavad suitsetamisest loobuda (2)

Suitsetamisest loobumine võib olla pikk ja piinarikas protsess. Siiski on selle mõju tervisele ja rahakotile piisav põhjendus, miks peaksid suitsetamisega lõpparve tegema. WebMD jagab 13 nippi, mis aitavad kahjulikust harjumusest vabaneda.

1. Leia põhjus

Et end motiveerida, on sul vaja tugevat isiklikku põhjust, miks sa soovid suitsetamist maha jätta. Pead ise endale kindlaks tegema, kas sa kaitsed sellega perekonda või hoidud kopsuvähist.

2. Valmista end ette

Suitsetamine on sõltuvus, mida ei suuda peatada lihtsalt sigarettide prügikasti viskamine. Aju annab märku, nagu sa vajaksid seda. Varu juba enne infot, mis aitavad sind raskeks teekonnaks ette valmistada. Küsi näiteks abi arstilt või tõmba telefoni lahe äpp, mis sind aitaks.

3. Mõtle ka nikotiini asendamise teraapiale

Suitsetamise lõpetamine toob kaasa peavalud ning tujumuutused. Uuringud näitavad, et nikotiininäts, -pastillid või -plaaster tõstavad suitsetamisest loobumise õnnestumisprotsenti.

4. Uuri arstilt retseptiravimite kohta

Ravimid võivad muuta suitsetamist ebameeldivamaks ning vähendada sõltuvusest vabanemisel avalduvaid kõrvalnähte.

5. Usalda lähedasi

Räägi perele ja sõpradele, et soovid suitsetamisega lõpparve teha. Nad innustavad ja aitavad sind, eriti siis, kui soovid veel üht sigaretti tõmmata.

6. Lõdvestu ja puhka

Üks põhjusi, miks inimesed suitsetavad, peitub selles, et see aitab neil lõdvestuda. Kui sa plaanid lõpetada, siis pead leidma endale muid viise, kuidas pingetest vabaneda.

Foto: Pixabay

7. EI alkoholile

Kui sa jood, siis on raskem sigaretile ära öelda. Peo käigus võib tulla tuju sõbralt üks suits küsida – sa tead, et ei tohiks, kuid alkoholi tõttu ei suuda ega taha sa tol momendil sellele ära öelda.

8. Tee toad korda

Kui sa jätad suitsetamist maha, ole hoolas ning korista kohe toad erinevatest ahvatlustest. Pane silmatorkavad tuhatoosid ning tulemasinad kappi või viska üldse ära. Kasuta ka õhuvärskendajat, et suitsuhaisust lahti saada.

9. Ära anna alla

Paljudel inimestel võtab kahjulikust harjumusest lahti saamine mitmeid katsetusi. Ära anna alla – kui juhtudki ebaõnnestuma, alusta seda teekonda uuesti.

10. Liigu rohkem

Kui sul tuleb kange isu suitsu järele, siis mine parem jooksma või jalutama. Isegi vaid kerge treening viib su mõtted mujale ning tekitab sulle hiljem parema meeleolu.

11. Söö rohelist

Ära pea loobumisperioodil dieeti, kuid ürita rohkem puu- ja juurvilju süüa.

12. Sea endale auhind

Suitsetamisest loobumisel jääb sulle kindlasti ka lisaraha. Seda võiksid kulutada sellise asja peale, mida oled alati tahtnud. Premeeri end!

13. Jäta meelde, et aeg on sinu poolel

Suitsetamisega lõpparvet tehes, muutub su tervis juba päevadega paremaks. Pikas perspektiivis võidad sa tõenäoliselt endale juurde nii mitmedki eluaastad.