Foto: Envato Elements
Sisuturundus
16. mai 2019, 13:02

Jälgi oma nahka! Varakult avastatud nahavähk on ravitav!

Eesti Vähiliit juhib tähelepanu, et viimase kümne aasta vältel on haigestumus melanoomi kasvanud Eestis lausa poole võrra. Mittemelanoomseid pahaloomulisi nahakasvajaid diagnoositi 2016. aastal Eestis 903 naisel ja 530 mehel. Igal aastal avastatakse siinmail umbes 1433 inimesel nahavähk. Melanoomi uusi haigusjuhte esines 2016. aastal 126 naisel ja 89 mehel.

Miks nahavähk tekib?

Nahavähi teket soodustavad riskifaktorid võivad olla nii pärilikud kui ka elustiili põhjustatud. Mida on siis võimalik ära teha, et haigust vältida?

Esmalt tuleks olla tähelepanelik oma nahal toimuvate muutuste suhtes. Kui märkate, et naha pinnale on tekkinud sünnimärk või moodustis, mis torkab oma erinevusega silma, tasub seda uurida. Riskirühma kalduvad kuuluma pigem kahvatuma naha ning heledate silmadega inimesed – eriti need, kel tekivad kergesti päikesepõletused ning kellele päike hästi peale ei hakka. Ka sünnist saadik kehal olnud suured pruunid sünnimärgid võivad tähendada suuremat haigestumise riski. Kui sinu perekonnas on esinenud nahavähki, tuleb samuti tähelepanelikult jälgida nahal toimuvaid muutusi.

Elustiilist tulenevalt on enim ohustatud inimesed, kes viibivad tavapärasest rohkem päikese käes. Statistika näitab, et riskirühma kuuluvad need, kes veedavad tööaja siseruumides, vaba aja sisustavad aga väljas tugeva UV-kiirguse käes.

Kuidas end nahavähi eest kaitsta?

Hoidu pikaajalisest viibimisest tugeva päikesekiirguse käes! Eriti tugev on päikesekiirgus päeval kella 10-16 vahel.

Kanna riideid, mis kaitsevad UV-kiirguse eest. Tihedakoelised ja tumedamad riided pakuvad paremat kaitset-

Ära käi solaariumis. Inimestel, kes käivad pidevalt solaariumis, suureneb melanoomi tekkerisk 75% võrra.

Ravi kroonilisi nahapõletikke nende ägenemise korral.

Nahavähk on suhteliselt lihtsalt diagnoositav ning õigeaegse ravi korral on ravi tervistav. Tähtis on teada, et varane haiguse avastamine tagab parima ravitulemuse. Mida väiksemate muutustega alustada ravi, seda lihtsam see on ja seda kindlamini on võimalik haigusest terveneda. Nahavähi kahtlusel tasub kohe pöörduda perearstile või nahaarstile.

Kaitse oma lapsi, kuna lapse nahk on eriti tundlik päikesepõletusele. Kõige suurem riskitegur melanoomi tekkel on enne 15. eluaastat saadud päikesepõletused, seega on oluline just laste kaitsmine UV-kiirguse eest.

Mida tuleb sünnimärkide juures pidevalt jälgida?

Regulaarselt peaks sünnimärkide juures tähelepanu pöörama viiele asjaolule:

1. ebakorrapärane kuju ehk asümeetria – sünnimärgi ühe poole kuju ei ole vastavuses teise poole kujuga;

2. serva ebakorrapärasus – sünnimärgi serv on sakiline, sälgustatud või ähmastunud;

3. erinevad värvused ühes sünnimärgis;

4. läbimõõt üle 5 mm;

5. muutused – muutused sünnimärgi mõõtmetes, servakontuuris ja värvuses lühikese aja jooksul.

Nahavähi ennetamiseks on oluline jälgida oma nahka ja muutuste korral sünnimärkides pöörduda kohe arsti poole.

Mobiilsed diagnoosikabinetid

Oma nahal kahtlaste muutuste märkamisel broneerige aeg nahaarsti vastuvõtule või Eesti Vähiliidu mobiilsesse nahavähi diagnoosikabinetti. Mobiilse kabineti liikumisgraafiku ja vastuvõtu tingimused leiate SIIT.

Jälgi oma nahka!

Loe lisaks: