Sisuturundus
16. mai 2019, 13:01

Suur samm vähivastases võitluses: Eesti liitub maailma vähideklaratsiooniga

Eesti astub sel aastal vähivastases võitluses suure sammu edasi: 13. septembril allkirjastavad Eesti peaminister Jüri Ratas ja rahvusvahelise vähivastase liidu juht Cary Adams Eesti Vähiliidu eestvedamisel maailma vähideklaratsiooni.

Maailma vähideklaratsiooni olulisemateks eesmärkideks on vähiennetuse ja vähiuuringute toetamine ning vähipatsientide ravivõimaluste kaasajastamine. Deklaratsiooniga on liitunud 116 riiki, Eesti sellega seni veel ühinenud ei ole.

Mis on maailma vähideklaratsioon?

Maailma vähideklaratsioon, mis võeti esmakordselt vastu 2013. aastal, kutsub üles valitsuste liidreid ja tervishoiu teemaga tegelevaid poliitikuid vähendama vähikoormust, tunnustama suuremat võrdsust ja integreerima vähikontrolli teema maailma ja tervise töökavadesse. Deklaratsiooni põhieesmärkideks on oluliselt vähendada vähist tingitud enneaegseid surmasid, suurendada vähist tervenenute hulka ja parandada haigete elukvaliteeti.

Deklaratsioon käsitleb paljusid teemasid, näiteks vähipatsientide õigusi, vähiennetust, diagnostikat ja ravi, siinhulgas ka toetus- ja taastusravi, vähiuuringuid ja riiklikke vähiprogramme. Üheks olulisemaks osaks on ka riiklikud vähistrateegiad, mille all saab neid teemasid käsitleda, tegevusi pikemalt planeerida, rahastada ja programmi meetmete tulemuslikkust ka objektiivselt mõõta.

Eesti Vähiliit on mitu aastat tegutsenud selle nimel, et ka Eesti maailma vähideklaratsiooniga liituks. „Loodetavasti suudame sellega omalt poolt piisavalt suure tõuke anda, et panna kogu Eestit mõistma vähiennetuse ja varajase avastamisega seotud murekohti,“ rääkis Eesti Vähiliidu tegevjuht Maie Egipt. „Mina loodan väga, et maailma vähideklaratsioon, mille on allkirjastanud juba üle 100 riigi, paneb meie ühiskonda aktiivsemalt tegutsema vähi ennetamise ja varajase avastamise suunal. Eestis on praegu ligi 57 000 vähipatsienti. Nad kõik on seda väärt! Tegutseme koos, et parandada nende inimeste elukvaliteeti ja pikendada nende elu,“ lisas Egipt.

Osale kontserdil ja deklaratsiooni pidulikul allkirjastamisel

Deklaratsioon allkirjastatakse pidulikult 13. septembril toimuval suurüritusel „Terve Eestiga vähi vastu“. Ürituse raames toimuvad heategevuskontsert Rahvusooperis Estonia ja galaõhtusöök hotellis Hilton. Deklaratsioon allkirjastatakse pidulikul õhtusöögil. Nii heategevuslikule kontserdile kui ka pidulikule õhtusöögile ja deklaratsiooni allkirjastamisele on oodatud kõik, kellele Eesti inimeste tervis korda läheb ja kes tunnevad vähivastase võitluse olukorra pärast muret.

Piletid heategevuskontserdile ja galaõhtusöögile on müügil Piletilevis. Vähiliit on piletihinnad jaganud selliselt, et pileti kontserdile saavad soetada nii need, kes tahavad ettevõtmist toetada, aga kellel suuri summasid panustada ei ole, kui ka need, kelle rahakott võimaldab rohkem. Kellel võimalik enam panustada, need saavad osta kallima toetajapileti, millega saab osaleda nii kontserdil kui ka deklaratsiooni allkirjastamise pidulikul vastuvõtul. Pileti ostuga toetad mõlemal juhul vähi ennetustegevust ja varajast avastamist, mis võimaldab päästa tuhandeid elusid.

Deklaratsiooni allkirjastamiseks tuleb esmakordselt Eestisse kohale ka rahvusvahelise vähivastase liidu juht Cary Adams.

Vähiliidu prioriteedid – ennetus ja varajane avastamine

MTÜ Eesti Vähiliit keskendub oma töös ennetustegevusele, tervislike eluviiside populariseerimisele ja haiguste varajasele avastamisele. Olulisel kohal on vähihaigete elukvaliteedi parandamine ja vähktõvega seotud sotsiaalsete probleemide lahendamine.

Eesti Onkoloogide Teadusliku Seltsi poolt 1992. aastal asutatud ühingust on praeguseks välja kasvanud Eesti suurim vähipatsiente ja vähihaigusega tegelevaid erialaliite koondav katuseorganisatsioon. Ühinguga liitunud 18 organisatsiooni, ühtekokku 2000 liiget.

Vähiliidu missiooniks on teavitada ühiskonda vähi riskidest ning panustada vähi ennetustegevusse. Samuti ühendab liit vähipatsiendid, nende lähedased, arstid ja valdkonna eksperdid tugivõrgustikuks ning pakub vähipatsientidele tuge ja aitab parandada nende elukvaliteeti.

Vähiliit on eestkosteorganisatsioon liikmetele ja alaorganisatsioonidele, arendab ja laiendab nõustamiskeskuse süsteemi ning koostöös Sotsiaalministeeriumi, Eesti Haigekassa ja Tervise Arengu Instituudiga arendab ka jätkusuutlikke sõeluuringu ning varajase avastamise programme. Ennetustegevus on üks keskne osa Vähiliidu missioonist.

Igal aastal haigestub Eestis vähki ligikaudu 9000 inimest ja kahjuks umbes pooled neist kaotavad selle raske haiguse tõttu oma elu. Ligikaudu kolmandikku kõigist vähijuhtudest saab spetsialistide hinnangul ennetustegevusega vältida ja varakult avastatud vähki on võimalik ravida.

Toeta võitlust vähiga

Vähiliidu tegevust saab toetada ka annetustega. Püsiannetajana annad sa olulise panuse vähi ennetustegevusse, mille eesmärk teavitustöö ja vähki haigestumise ennetamine Eestis. Sinu püsiannetus aitab ka juba haigestunud inimesi ja nende lähedasi, kellele vähiliit pakub psühhosotsiaalseid koolitusi ja teraapiaid raske haigusega kohanemiseks.

Eesti Vähiliit seisab selle eest, et ka riiklikul tasandil tegeletaks kõikide vähihaigust puudutavate aspektidega. Patsientide elu pikendamiseks ja elukvaliteedi parandamiseks on see väga oluline.

Annetus- ja koostöövõimalustest saad lähemalt lugeda Eesti Vähiliidu kodulehelt.

Eesti Vähiliit tänab südamest kõiki inimesi, kes toetavad võitlust vähiga!

Lisainformatsioon:

MTÜ Eesti Vähliit
[email protected]
www.cancer.ee