Foto: Vida Press
Hea nõu
18. mai 2019, 11:22

LÕPETA PÄIKESE KÄES PRAADIMINE! Organismi jõuvarud taastuvad just sellise ajaga (4)

Päikese tervistava mõju saamiseks ei pea nahka ära kõrvetama, piisab mõnekümnest minutist õues viibimisest, soovitab terviseamet.

Organismi jõuvarude taastamiseks piisab lühiajalisest päikese päes viibimisest – pole vaja lõputult rannas või õuemurul praadida. „Sõltuvalt nahatüübist piisab päevas 10–20 minutilisest viibimisest päikese käes, et tagada vajaliku koguse D-vitamiini sünteesimine,“ ütles Natali Promet, kemikaali ja tooteohutuse büroo peaspetsialist. Suve algul ei tohiks inimesed otsese päikesekiirguse käes  viibida järjest üle paarikümne minuti.

Pikemal päikese käes viibimisel on soovitatav kasutada päevitustooteid, mis sisaldavad kaitsefaktorit ehk UV-filtrit (korraga nii UVA- kui ka UVB-filtrit). Kiirguse eest kaitsvate filtrite efektiivsust iseloomustab kaitsefaktor ehk SPF. See näitab, mitu korda pikeneb kaitstud nahal ohutum päevitamise aeg võrreldes kaitsmata nahaga. Näiteks kreem SPFga 50+ kaitseb nahka väga tugevalt.  Heledanahalised peaksid eelistama tugevama kaitsega kreeme. Esimeste päevitamiste ajal tuleks nahale määrida tugevama kaitsega kreemi.

Foto: Pexels

Oluline on ka toodet õigesti  kasutada, päikesekaitsefaktoriga märgitud kaitse saadakse kätte juhul, kui nahale kantakse 2 mg/cm² kohta, seega võib kogu keha katmiseks kuluda kolmandik väiksemast kreemipudelist. Lisaks tuleb seda kreemi korduvalt nahale kanda.

Kindlasti vajavad päikesekreemi lapsed, sest lapseeas saadud päikesepõletused võivad hiljem soodustada nahavähi teket. Lapsed ei oska ise ennast päikese eest kaitsta, kuid nende nahk on täiskasvanute omast tundlikum. Lastele tuleks määrida kaitsekreemi, mille SPF algab 15-st.

Kuid päikesega liialdada ei tohi ka end kreemidega kaitstes. Ükski päikesekaitsetoode – ükskõik kui efektiivsena seda reklaamitakse – ei kaitse ohtliku ultraviolettkiirguse eest sajaprotsendiliselt.  Liigne päevitamine tekitab nahas muutusi, mis viivad naha enneaegsele vananemisele. Samuti on oht nahavähi tekkeks.

Foto: Pexels

Mida teha päikesepõletusega?

Päikesepõletuse nähud arenevad nahal välja mõne tunni möödudes. Kergema põletuse korral on nahk punetav, kuumav, valulik ja  kuiv. Raskema päikesepõletuse korral areneb lisaks eelnevale ka naha turse ja võivad tekkida villid.

Kerge päikesepõletus paraneb iseenesest 3–4 päevaga. Vahel võib tekkida ka peenetäpiline lööve ja hiljem nahk irdub. Raskemast päikesepõletusest taastumiseks võib kuluda mitu nädalat, nahale võivad jääda villidest tingitud armid, mis enamasti küll taanduvad aja jooksul.

Päikesepõletuse korral tuleb esmaabiks nahka korduvalt jahutada jaheda veega või külma vee mähisega. Nahka jahutades ja keha pestes ei ole soovitatav kasutada seepi ega muid pesuvahendeid, sest need kuivatavad nahka veelgi. Apteegist ja kosmeetikapoodidest leiab küllaga põletikuvastaseid ja nahka rahustavaid tooteid, mida tasub õrna naha omanikel suvehooajaks endale koju varuda.