Normaalne kehakaal ja füüsiline aktiivsus on väga olulised, et säilitada hea tervis pikkadeks aastateks.Foto: Vida Press
Hea nõu
24. mai 2019, 13:16

ENESETUNNE ON NIIGI HEA? Südamearst rõhutab: kui arst on määranud ravi, tuleb seda järgida!

Enamasti lähevad  inimesed arsti juurde siis, kui miski neile suuri vaevusi põhjustab. Kui pärast ravi ebameeldivad sümptomid vähenevad, loodavad nad haiguse unustada.  Miks peab südameprobleemide korral arsti määratud ravi järgima isegi siis, kui enesetunne on hea, selgitab Põhja-Eesti Regionaalhaigla kardioloogia osakonna ülemarst Riina Vettus.

Vettus rõhutab, et iga patsient on pisut isemoodi ja tema raviplaan sõltub mitmest asjaolust. „Ei ole ühtset soovitust, mida saaks kõigile patsientidele anda. Kõik sõltub inimese seisundist ja raviplaan pannakse paika koostöös arstiga,“ ütleb Vettus.

Kuna krooniliste südameprobleemidega patsiendid peaksid olema regulaarsel jälgimisel, on usalduslik suhe arstiga äärmiselt oluline. „Südamelihase infarkti ja südamepuudulikkusega patsientidel on soovitatav pärast haiglast lahkumist võtta nädala jooksul ühendust perearstiga. Krooniliste haiguste korral on vajalik regulaarne jälgimine, et vajadusel raviplaani korrigeerida,“ kommenteerib arst.

Kuna ühe visiidi käigus peab arst sageli tegelema patsiendi kaebustega, selgitama testide tulemusi ja juhendama ravi käiku, võib info ravimi kõrvaltoimete kohta jääda tähelepanuta. Kui patsient jõuab apteegist uue ravimiga koju ning hakkab ravimi infolehte lugema, võib ta pika kõrvaltoimete nimekirja peale ära ehmatada. „Ravimi infolehtedest on patsiendil tõepoolest keeruline õigesti aru saada ning kõrvaltoimete kartuses võidakse ravi pooleli jätta. Kui ravimi kõrvaltoimete kohta tekib pärast arsti juurest lahkumist küsimusi, saab nõu pidada perearstiga,“ juhendab Vettus.

Südamearst rõhutab, et tervist puudutavad otsused tuleks alati teha koostöös raviarstiga. „Iseseisvalt ravi katkestamine võib kaasa tuua seisundi halvenemise. Näiteks südamepuudulikkusega haigetel on ülioluline tarvitada diureetikume, et vältida erakorralist haiglaravi. Kui arst on ravi määranud, tuleb seda järgida ning küsimuste või probleemide korral raviarstiga nõu pidada,“ selgitab Vettus.

Südamepuudulikkuse tõttu jälgimist vajavaid haigeid on palju ja kõik ei pea pidevalt südamearsti juures käima. „Enamasti jälgib krooniliste südameprobleemidega patsienti perearst ja eriarstile suunatakse ta vaid siis, kui seisund halveneb. Kui raviplaan on paika pandud ja terviseseisund stabiilne, on sellegipoolest vaja aeg-ajalt tervisenäitajaid kontrollida. Kui sageli seda teha, sõltub konkreetsest terviseprobleemist,“ ütleb Vettus.

Ka elustiili on vaja muuta

Krooniliste südameprobleemidega patsientidele on oluline ka tervislik eluviis. „Normaalne kehakaal, füüsiline aktiivsus, tervislik toitumine ning suitsetamisest loobumine on väga olulised, et säilitada hea tervis pikkadeks aastateks. Kroonilise südameisheemiatõve haigetel on suitsetamisest loobumine ülioluline, et haiguse süvenemist vältida. Ainult arsti määratud ravist sageli ei piisa, ka elustiili korrigeerimine on parima ravitulemuse saamiseks tähtis. Südamepuudulikkusega patsiendid võiksid vältida liigset soolatarbimist, mis soodustab vedelikupeetust ja tursete teket. Samuti soovitame patsientidel end iga päev kaaluda, et õigeaegselt märgata vedelikupeetusest tingitud kaalutõusu ja vajadusel ravi korrigeerida,“ sõnab südamearst.

Kuigi krooniliste haiguste korral on distsipliin, raviplaani jälgimine ning regulaarsed arstivisiidid paratamatud, ei takista see elust rõõmu tundmast. Vettus rõhutab haiguse ravimisel arsti ja patsiendi meeskonnatöö olulisust ning patsiendi enda positiivset ellusuhtumist. „Arsti-patsiendi vaheline usaldus, patsiendile terviseprobleemi olemuse selgitamine ning patsiendi poolne juhiste järgimine on hea ravitulemuse aluseks,“ leiab Vettus.