Naistele on rohkem tualette vaja selleks, et neil kulub rohkem aega riietuse, menstruatsiooni ja anatoomiliste iseärasuste tõttu.Foto: Vida Press
Keha
27. mai 2019, 12:55

EKSPERDID SOOVITAVAD: naiste vetsusid peaks olema kaks korda rohkem kui meeste omi (7)

Suurbritannia terviseksperdid on võtnud üles väga olulise teema – käimlate nappuse. Viimastel aastatel on kinni pandud sadu avalikke tualette, mille tõttu paljud inimesed ei julge enam kodunt välja tulla. Leitakse, et vetsupuudus mõjutab negatiivselt rahva heaolu ja tervist, kirjutab CNN. 

Eksperdid ütlevad, et avalike tualettide sulgemine on viinud selleni, et inimesed peavad häda kinni hoidma või siis urineerivad tänavale, mis on nii ebahügieeniline kui ebatervislik. Viimastel aastatel on Suurbritannias suletud sadu avalikke WC-sid, mis on pannud raskesse olukorda paljud inimesed, kellel on mingi tervisprobleemi tõttu vaja kiiresti tualetti pääseda. 

Uuringus küsitleti üle 2000 inimese. Viiest inimesest kaks ütlesid, et nad ei käi nii sageli kodunt väljas, kui tahaksid. Kiiresti on vaja vetsu pääseda näiteks ärritatud soole sündroomiga inimestel, diabeetikutel jt. Käimlate nappuse tõttu ei saa piisavalt liikuda ka vanurid ja puudega inimesed. 74% uuringul osalenutest leidis, et piirkonnas, kus nad elavad, pole piisavalt tualette.

Foto: Pexels

Meeste vetsude taha tekib harva saba, küll aga ootavad pikkades järjekordades naised. Suurbritannia terviseeksperdid leiavad, et naiste WC-sid peaks olema rohkem: iga meeste vetsu kohta peaks olema kaks naiste oma. Praegu on Briti vetsustandard 1 : 1. Naistele on rohkem tualette vaja selleks, et neil kulub rohkem aega riietuse, menstruatsiooni ja anatoomiliste iseärasuste tõttu.

56% küsitletutest vastas, et nad ei joo piisavalt – et poleks vaja pissile minna. See on aga samuti tervisele kahjulik.

Leitakse, et avalikud tualetid on äärmiselt olulised ja vajalikud.  Spetsialistide arvates peaksid avalikud tualetid olema sama loomulikud, nagu näiteks tänavavalgustus või prügi kogumine.

Foto: Freeimages / Michal Zacharzewski