Need, kes joovad rohkem, eelistaksid tegelikult lõdvemat alkoholipoliitikatt. Foto: Vida Press
Uudised
27. mai 2019, 17:09

PIIRANGUD MEELDIVAD: üle poole soomlastest on rahul praeguse alkoholipoliitikaga (1)

Üle poole ehk 54% Soome elanikest on rahul riigi praeguse alkoholipoliitikaga, selgus täna avaldatud Soome terviseinstituudi küsitluse andmetest. Möödunud aastal oli sellega rahul 49% vastanutest.

12% inimestest arvab, et alkoholipoliitika võiks veelgi rangem olla. Rangema alkoholipoliitika poolt oli ligi viiendik naistest ja vaid 7% meestest.

Ligi kolmandik aga sooviks lõdvemat alkoholipoliitikat, eriti mehed. Koguni 36% meestest arvab, et alkoholipoliitika võiks olla praegusest lõdvem.

Eelistusi mõjutab see, kui palju inimene ise joob. Soome terviseinstituudi teaduri Thomas Karlssoni sõnul on juba varasematest küsitlustest ilmnenud, et lõdvemat alkoholipoliitikat pooldavad need, kes tarvitavad ise palju alkoholi.

Kuid soomlaste arvamused lähevad lahku selles, kus peaks müüma lahjemat alkoholi ehk veini ja õlut. Üle poole arvavad, et need võiksid olla müügil toidukauplustes. Aga kui see tähendaks, et ka kange alkohol tuleks samuti tavakauplustesse müüki, siis oleks selle pooldajaid vaid 28%.

Selge enamus ehk 81% vastanutest pooldas, et kangete jookide müük oleks ka edaspidi riiklik Alko monopol.

Küsitlus viidi läbi tänavu jaanuaris.