Kui laps viia ainult valuga arsti juurde, tekib tal kergesti hirm hambaarsti ees. Foto: Vida Press
Keha
30. mai 2019, 06:00

HAMBAARST MURETSEB: näeme iga päev, et lapsi tuuakse arsti juurde alles siis, kui on valu (4)

Tervemate hammastega lapsed, kelle kodus on toitumisharjumused ja suuhügieen paigas, vajavad vaid rutiinset kontrolli hambaarsti juures  kord aastas, räägib Viimsi Hambakliiniku arsti Martin Lauk. Paraku on Eestis lood laste suuhügieeniga halvad.

„Näeme iga päev, et vanemad tulevad lastega hambaarsti juurde alles siis, kui on valu või muu mure, näiteks piimahammaste vahetumisega. Vähestel juhtudel pannakse lapsele aeg rutiinseks kontrolliks. 1–3 aastaste lastega peaks seda tegema esimese hambaarsti kogemuse saamiseks, kuid kahjuks on  ka juba siis hammastega probleeme,“ ütleb Lauk.

Foto: Pexels

„Laste hammaste eest hoolitsemine peab algama juba esimeste hammaste tulekuga ning kuni täiskasvanueani on lapsevanemal kohustus lapse tervise eest hoolitseda. Vähemalt kord aastas peaks vanemad lapsed ka hambaarsti juurde kontrolli viima,“ ütleb tohter.

Hamgaarst Martin Lauk. Foto: Erakogu

Korraliku suuhügieeni rutiin koosneb kaks korda päevas vähemalt kaks minutit järjest hammaste pesemisest ning hambavahede puhastamisest hambaniidiga, mis on jäävhammaste puhul elementaarne tegevus.

Kindlasti tuleb laste toitumise puhul järgida põhimõtet, et süüakse söögiaegadel ning hammastel lastakse söögikordade vahepeal puhata, mille jooksul saab taastuda suuõõne normaalne ph-tasakaal. „Söögikordade vahe peaks olema vähemalt kolm tundi. Pärast iga söömist tuleks suud veega loputada, et toidujäägid hammaste vahelt välja saada,“ selgitab arst.

Foto: Pexels

„Kuna täiskasvanute seas on palju neid, kel on hirm ja mälestused nõukogudeaegsest hambaravist, siis võime vaid oletada, et laste hammaste eest hoolitsemine jääb selle tõttu tagaplaanile. Ka vanemate enda suuhügieen ei ole tasemel ning hambaarsti juurde minnakse ainult siis, kui häda käes,“ toob tohter paralleeli.

„Näeme iga nädal väikesi patsiente, kelle vanem toob ravile alles siis, kui augud on sügavad, hammas vajab juureravi ning lapsega tuleb käia hambaarsti juures ehk koguni 3–4 korda ning kasutada tuimestust, et vältida valu. Pole ime, kui näeme sama mustrit, et lapsel tekib hambaarsti juures käimisele vastumeelsus juba lapsepõlves,“ mõistab arst.

„Oleme käinud ja kindlasti käime ka edaspidi lasteaedades ning koolis suuhügieenist mängulisi loenguid pidamas, et ennetada laste hirmu hambaarsti ees ning õpetada õiget suuhooldust. Tihtipeale kuuleme, kuidas laps nõuab kodus ise hambaarsti juurde minekut, kuna loeng jättis talle hea emotsiooni. Usume, et nii saab nii mõnegi väikese patsiendi pere õigele teele suunata,“ ütleb Martin Lauk.

Foto: Pexels

Kas teadsid?

Hambakliinikutes, millel on laste hambaravi leping Eesti Haigekassaga, on alla 19-aastaste laste hambaravi tasuta või 5-eurose visiiditasu eest. Lapse suuhügieeni eest hoolitsemisele kulub kuus umbes 5 eurot, mis on võrreldav ühe kinopileti maksumusega.

Kulutused korralikule suuhügieenile aastas:

· Mehhaaniline hambahari - 6 tk ( u  4 €) = 24 €

· Hambapasta - 4 tk (u  5 €) = 20 €

· Hambaniit - 4 tk (u  2,5 €) = 10 €

Kokku 54 eurot  ehk  4,50 eurot kuus

Foto: Pexels