Leetrid kulgevad kõrge palaviku ja lööbega.Foto: Vida Press
Keha
31. mai 2019, 10:37

LEETRID TEEVAD VÕIDUKÄIKU: USA võib kaotada leetrivaba riigi staatuse (1)

Tänavuse viie kuuga on USAs nakatunud rekordiliselt palju inimesi leetritesse, mistõttu riik võib kaotada leetrivaba riigi staatuse, kirjutab CNN.

Eelmisel nädalal registreeriti USAs 60 uut juhtumit. Tänavu on leetritesse nakatunud juba 971 inimest 26 osariigis, mis on viimase 25 aasta rekord.  Kusjuures aastal 2000 loeti USA riigiks, kust leetrid on kadunud. Kui nakatumised jätkuvad ka suvel ja sügisel, võib USA kaotada leetrivaba riigi staatuse

Tervishoiuametnike hinnangul tähendaks see, et aastatepikkused pingutused leetritega võitlemisel on tühja läinud. Enne leetrivaktsiini laialdast kasutuselevõttu haigestus leetritesse USAs igal aastal 3-4 miljonit inimest, kellest 400–500 suri.  48 000 vajasid haiglaravi.

Leetrid on väga kergesti nakkav haigus, kuid selle vastu on olemas väga tõhus vaktsiin. Ometi otsustavad paljud sellest loobuda. 

Olukord leetritega on kogu maailmas üha murettekitavam, ka Euroopas. WHO andmetel kolmekordistus eelmisel aastal Euroopas haigestumine leetritesse, registreeriti üle 82 000 haigestunu, kellest 72 inimest suri.