Põlengu ajal sulas vanadelt katustelt sadu tonne mürgist pliid.Foto: Vida Press
Lapsed
5. juuni 2019, 11:40

RASEDATE JA LASTE TERVIS OHUS: Pariisi Jumalaema kiriku põleng sulatas sadu tonne mürgist pliid (1)

Pariisi terviseametnikud soovitavad Jumalaema kiriku lähistel elavatel rasedatel ja lastel kontrollida vere pliisisaldust.

Soovitus tuli pärast seda, kui ühel sealses piirkonnas elaval lapsel leiti veres liiga palju pliid, kirjutab The Guardian.Tulekahju erakordne  kuumus sulatas kiriku katusetelt sadu tonne pliid, mida sattus nii õhku kui maapinnale. Vereanalüüs soovitatakse teha alla seitsmeaastastel lastel ja rasedatel.

Plii on raskmetall, mida kasutatakse näiteks akude tootmisel, laskemoonas, värvides ja lakkides, kütustes, kiirguskaitsevahendites, meditsiinitarvikutes, jootmisel, klaasi valmistamisel ja keraamika glasuurimisel.

Teadaolevalt pole pliil organismis ühtegi funktsiooni, kirjutatakse Regionaalhaigla kodulehel. Pliimürigistuse tunnused on tavaliselt unisus ja ebamugavustunne kõhus, kuid võib olla ka pidev kõhuvalu, oksendamine, kõhukinnisus, sinakas värvus igemete servadel (nn plii jooned), kaalulangus jm, rasedus võib katkeda.

Täiskasvanud puutuvad pliiga kokku peamiselt tööl pliid sisse hingates. Laste organismi satub plii peamiselt pliiga saastunud tolmu sisse hingamisel ning kokkupuutel täiskasvanute tööriietega.

Samuti satub plii organismi saastunud vee kaudu ning sigaretisuitsu sisse hingamisel. Lastel võib mürgistus tekkida juba väga väikesest kogusest pliist.