Kuumaga on arukas hoiduda jahedatesse ruumidesse. Foto: Vida Press
Hea nõu
5. juuni 2019, 12:58

TUNNE ÄRA KUUMARABANDUS: palavus kurnab eriti lapsi ja kroonilisi haigeid

Vältimaks kuumarabandust, peavad palavate ilmadega olema eriliselt ettevaatlikud väikelaste vanemad, eakad, ülekaalulised ning kroonilisi haigusi põdevad inimesed.

„Vältida tuleks pikaajalist päikese käes viibimist keskpäeval, kui päikesekiirgus on kõige intensiivsem. Õues toimetamised võiksid võimalusel jääda kas hommiku- või õhtupoolikusse,“ ütles Kalev Pahla, erakorralise meditsiini osakonna peaspetsialist.

Kuumus võib olla kurnav olla ka täiesti tervetele inimestele, eriti kui kuuma käes on vaja teha füüsiliselt pingutavat tööd. Pahla sõnul võivad kõrge temperatuur, niiskus ja tugev päikesekiirgus põhjustada organismist suurenenud vedeliku ja soolade kaotust, keha ülekuumenemist,  vereringe- ja kõrgvererõhuprobleeme, infarktiohtu, päikesepõletusi, aga raskematel juhtudel ka psüühikahäireid.  „Võimalusel tuleks piirata füüsilist tegevust kuuma käes.“

Äärmuslik kuumus on Eestis siis, kui õhutemperatuur on suve tavapärasest keskmisest temperatuurist oluliselt kõrgem (25° C ja üle). Tervise kaitsmiseks  tuleb võimalusel olla jahedamates ruumides. Oluline on vältida organismist  suuremat vedelikukaotust, selleks tuleb juua tavapärasest rohkem vedelikku, soovitavalt gaasita mineraalvett, kanda õhulisi kergeid riideid ja heledat peakatet „Ära oota janu tekkimist. Välitingimustes kuumaga füüsilist tööd tehes  tuleb juua 2-4 klaasi vedelikku tunnis,“  soovitas Pahla.

Tunne ära kuumarabandus!

Kuumarabanduse korral tõuseb  kehatemperatuur kiiresti, higistamine peatub ning organism ei suuda ise maha jahtuda. Nahk on punane, kuum ja kuiv. Sagedased sümptomid on üldine nõrkus,  pulsisageduse kiirenemine, tuikav peavalu, peapööritus, iiveldus, oksendamine  ja raskematel juhtudel meeltesegadus ja  isegi teadvusetus.

Kui kuumarabanduse nähud ilmnevad, võib olla tegemist eluohtliku olukorraga, mis nõuab viivitamatut meditsiinilist sekkumist. Tuleb kutsuda kiirabi helistades numbrile 112.