Põhjust teadmata apteegi käsimüügiravimitega kõhukinnisust omapäi leevendada ei tohiks.Foto: Vida Press
Hea nõu
14. juuli 2021, 06:00

KÕHT EI KÄI LÄBI? Nii elavdad soolte tööd ja saad leevendust kõhukinnisusele (7)

Kõhukinnisus viitab sageli vajadusele muuta oma harjumusi – paljuski sõltub soolemotoorika meie elulaadist. Apteek pakub lisaabi.

See, kui tihti inimesel kõht läbi käib, on väga individuaalne. Kõhukinnisus võib tekkida soolte talitlushäirete tõttu, keskkonna- ja menüümuutuste tagajärjel või viidata hoopis mõnele haigusele. Aastatega ainevahetus aeglustub ja seepärast esineb kõhukinnisust sagedamini vanematel inimestel, tihedamini ka istuva töö tegijatel, eriti naistel.

Kui aga kõht on jäänud kinni pikemaks ajaks ja ootamatult, kuigi elurütm ja menüü on tavapärased, tuleks kindlasti arsti juurde minna, et teha vajalikud uuringud.

Ka sagedase kõhukinnisuse korral peaks enne apteeki tulekut arstiga nõu pidama, sest välja tuleb selgitada kroonilise soolemotoorika häire põhjus. Põhjust teadmata apteegi käsimüügiravimitega kõhukinnisust omapäi leevendada ei tohiks.

Sooletegevuse korrashoius on suur osa toitumisharjumustel. Menüü peaks sisaldama kiudaineid ja vedelikku (eelkõige vett). Apteegis on preparaate, mis aitavad suurendada kiudainete hulka seedetraktis. NB! Ükski preparaat ei asenda täisväärtuslikku toitu.

Foto: Pexels

Lisaks õigetele toitumisharjumustele on vaja piisavalt liikuda, et soolemotoorikat ja ainevahetust elavdada. Selleks sobib nii igapäevane küllaldane kõndimine, aga ka ujumine või kõhulihaseid tugevdavad võimlemisharjutused.

Foto: Pexels

Head ravimid soolte töö korrashoiuks on piimhappebakteritel põhinevad apteegi käsimüügipreparaadid, aga ka taimeteed. Sobivad piparmünt, kummel, paakspuukoor, linaseemned ja mitmed taimesegud.

Foto: Pexels

Allikas: Tervis Plussi arhiiv