Foto: ALDO LUUD
Kommentaar
19. juuni 2019, 18:13

Vaktsineerimine peab olema kohustuslik, keelduvaid vanemaid tuleb karistada

Adik Levin | Vaktsineerimata lapsed on julgeolekuoht (34)

Mõni päev tagasi tuli jälle uudis, et üks laps haigestus leetritesse. See on tegelikult tõsine signaal, kuna leetrid on väga ohtlik infektsioon. Püüdsin korrastada oma fotoarhiivi ja leidsin pildimaterjali,  mida sai tehtud 60-ndate aastate lõpus Kasahstanis. Tol ajal alustasin oma lastearstitööd ühes oblastikeskuses ja mind saadeti difteeria koldesse. Tuli mitmele lapsele teha trahheostoomiat, et päästa nende elusid. Pooled difteeriasse nakatunud lapsed surid.

Praegu suurem osa arste, ei ole näinud difteeriasse nakatunuid lapsi. Mis on aga juhtunud kaasajal: pead on hakanud tõstma leetrid ja puhanguid on juba paljudes Euroopa Liidu riikides. Katastroof on tekkinud Ukrainas. Kahjuks meie meedia geopoliitilistel kaalutlusel ei avalda kõike seda halba, mis tegelikult toimub kaasaegses Ukrainas. Seal on probleemiks, et mitte ainult lapsevanemad ei taha vaktsineerida oma lapsi. Ka riik ei ole sisseostnud vajalikul hulgal  vaktsiine, mille pärast paljudes regioonides  jäävad lapsed leetritesse vaktsineerimata.

Minu praktikas sealsamas Kasahstanis ühe rajooni ühes külas haigestusid kõik 300 last leetritesse. Olin saadetud ka  sellesse koldesse ja mis oli tähelepanuväärne, et  surid peamiselt puberteedieas lapsed. Imikud jäid aga ellu. Seletasin ma seda sellega, et tänu imikuea immuunsüsteemi iseärasustele need lapsed jäid ellu.

Vaktsiinivastane pseudoteadus

On kurioosne, et kaasajal, mil meie riik on valmis vaktsineerima ja see on tasuta, paljud lapsevanemad keelduvad vaktsineerimisest. Nad koonduvad igasugustesse MTÜ-desse ja levitavad internetis vabalt lapse ja inimese suhtes kahjulikku informatsiooni, et vaktsineerimine on ohtlik. Selle tulemusena on tekkinud situatsioon, et meie ühiskonnas on juba mitu aastat vaktsineerimisse hõivatud laste protsent alla 95.

Maailma Terviseorganisatsiooni andmetel on vajalik protsent mitte alla 95. See on turvaline määr ja lapsed ei ole ohustatud, et nad haigestuksid mõnda nakkushaigusesse, näiteks leetritesse. Vaktsiinivastaste arvamus on selline, et vaktsineerimise järgselt lapsed haigestuvad ja eriti autismi. Selline arusaam tekkis paarkümmend aastat tagasi, mil üks Inglismaa arst avaldas sel teemal pseudoteadusliku artikli ( selle arsti nime ei tahagi nimetada, kuna ta ei ole seda ära teeninud).

Peale artikli ilmumist on seda uuringut mitu korda kontrollitud ja tõde on, et artiklis toodud andmetel  puudub tõepõhi. Tegelikult sellise publikatsiooni autor vajaks kohtumõistmist rahvusvahelises kohtus. Kui palju lapsi on tänu sellisele pseudoartiklile hukkunud ja e lapsevanemad, kes uskusid seda publikatsiooni, võiks nüüd esitada hagi.

Selle aasta alguses avaldati suure uuringu tulemused  Taanis. 10 aasta jooksul uuriti 650 000 last ja leiti, et selles grupis, kus olid tehtud kaitsesüstid oli autismi 17% vähem, kui selles grupis kus lapsi ei vaktsineeritud.

Loomulikult nagu ükskõik missuguse ravimi kasutamisel on alati oht, et võib tekkida mõni reaktsioon ja väga harva ka tüsistus. Palun lugege ükskõik missuguse ravimi annotatsiooni ja näete, et iga ravimi puhul võivad tekkida reaktsioonid ja mõnikord ka raskemad tüsistused. Väita aga, et just vaktsineerimine kutsub esile autismi on pseudoteadus ja seda peab kindlasti taunima. Taani uuring  aitas kaasa, et pidurada sellise pseudoteadusliku  info liikumist maailmas.

Hambutu Eesti riik

Kuidas on käitunud Eesti riik? Lühidalt öeldes – hambutult. Meie ametlik seisukoht on ikka jäänud selliseks, et peab ikka veenma ja veenma. Nüüd on varsti juba kolmkümmend aastat seda hambutut veenmist tehtud ja tulemus on see, et oleme  leetrite puhangu tekkimiseks valmis. Nagu sai juba mainitud, on leetritesse haigestumise protsess alanud. Prantsusmaa on aga riiklikult laste vaktsineerimise teinud kohustuslikuks. Saksamaa aga kaalub sisse viia trahvimehhanismi.

Maailm liigub praegu selles suunas, et paljud riigid oma kodanike elu päästmise nimel hakkavad vastu võtma seadusi, mis lubavad teha vaktsineerimise kohustuslikuks. See süsteem, mis meil on praegu, ei ole mitte demokraatia, vaid täielik anarhia. Tegelikult julgen väita, et vaktsineerimata laste probleem on meie riigi üks tähtsamatest julgeolekuküsimustest. 

Facebooki omanik alles lubas kinni panna kõik need kontod, kes reklaamivad vaktsineerimise vastaseid materjale. Kas ei ole ka meil aeg, et meil riigi poolt lõpetataks ära taoliste vaktsineerimisvastaste kontode tegutsemine? Mitme aastakümne kogemus on teinud meile selgeks, et selline silitamine ja veenmine XXI sajani teise kümnendi lõpus enam ei tööta.