Halvemal juhul võivad leetrid lõppeda surmaga. Foto: Vida Press
Lapsed
19. juuni 2019, 13:45

INIMESED ALAHINDAVAD OHTU: leetripuhanguid on aina rohkem, sest vaktsiine ei usaldata (10)

Tervishoiueksperdid hoiatavad, et usaldamatus vaktsineerimise suhtes tähendab, et maailm astub sammu tagasi võitluses raskete, kuid välditavate haiguste vastu.

140 riigis läbi viidud uuring näitas, et mõnes maailma piirkonnas on usaldus vaktsiinide turvalisuse ja tõhususe suhtes väga madal, kirjutab CNN. Maailma Tervishoiuorganisatsiooni WHO arvates on vaktsineerimisvastasus maailma üks kümnest suurimast terviseohust.

Vaktsineerimine on kaitsnud miljardeid inimesi. Tänu vaktsineerimisele on saadud lahti rõugetest ja ollakse väga lähedal ka teiste haiguste, näiteks lastehalvatuse täielikule väljajuurimisele. Eesti terviseameti andmetel kuulutati 1980. aastal  rõugeviirus maailmas hävitatuks, v.a kahes teaduskeskuses - Moskvas ja Atlantas.

Kuid nüüd on hakanud mõned haigused, näiteks leetrid taas levima, mille üks peamisi põhjuseid on vaktsineerimisest loobumine. Eksperdid peavad olukorda äärmiselt murettekitavaks.

Mitmes riigis, kust leetrid olid peaaegu kadunud, on nüüd suured puhangud.

Leetritesse nakatumine on kasvanud peaaegu kõigis maailma piirkondades, 2017. aastal oli pea kolmandiku võrra rohkem juhtumeid kui aastal 2016.

Kuid otsus mitte vaktsineerida – ükskõik, mis on ka selle põhjus –  puudutab nii inimest ennast kui ka teisi. Kui piisav hulk inimesi on vaktsineeritud, peatub haiguse levimine.

Leetrite vältimiseks on vaja 95%-list vaktsineerituse taset. Kui see on madalam, viib see nakkuspuhanguteni ja just see ongi praegu mitmel pool juhtunud.

Vaktsiine ei usalda mõned kõrge elatustasemega riikide inimesed, näiteks Prantsusmaal, kus on olnud mitmeid leetrite nakkuspuhanguid. Terviseekspertide arvates on üks lahendus kohustuslik vaktsineerimine ja Prantsusmaa ongi suurendanud kohustuslike vaktsineerimiste arvu.

Prantsusmaa naabreerriik Itaalia, kus vaid 76% küsitletutest oli nõus, et vaktsiinid on turvalised, võttis hiljuti vastu seaduse, mis lubab koolidel keelduda vastu võtmast vaktsineerimata lapsi või trahvida nende vanemaid.

Ukrainas, kus möödunud aastal oli Euroopa suurim leetrijuhtumite arv (53 218 ) oli vaid 50%  küsitletutest nõus, et vaktsiinid on tõhusad.

Samas usub madalama sissetulekuga regioonides enamik inimesi, et vaktsiinid on turvalised. Lõuna-Aasias oli sellega nõus 95% inimestest, Ida-Aafrikas 92%

Vaktsineerimisest keeldumisel on mitmeid põhjuseid. Kui haigus pole enam väga tavaline, ei tunneta inimesed piisavalt võimalikke riske ja vajadust end kaista.

Ravimitel, ka vaktsiinidel võivad olla kõrvaltoimed. Kuid vakstiine on põhjalikult kontrollitud: need on turvalised ja tõhusad.

Veebis aga levivad kiiresti uskumused ja kahtlused, mis ei põhine faktidel, näiteks et leetritevastane vaktsiin põhjustab autismi.