Foto: Aldo Luud
Uudised
20. juuni 2019, 12:33

PARASIIDID VEES: Narva Joaaru rannas suplejatel võisid lööbe tekitada imiusside vastsed (2)

Terviseamet teatab, et Narva Joaaru rannast võetud proovides ei leitud mürgiseid sinivetikaid, kuid veekogus supelnud inimeste nahaärrituse võisid tekitada imiusside vastsed ehk tserkaarid.

Keskkonnatervise osakonna peaspetsialisti Lauri Liepkalnsi sõnul teatati terviseametile juuni alguses mitmel korral, et  Narva Joaoru rannas ujunud inimestel tekkis nahaärritus, mis  ilmnes ebakorrapäraselt keha katvate sääse- või parmuhammustusi meenutavate punaste täppidena.

„Narva linnavalitsuse palvel võtsime 13. juunil Joaoru rannast sinivetikaproovi, proovi tulemuses ei esinenud toksilisi sinivetikaid,“ ütles Liepkalns. Terviseamet konsulteeris ka Eesti maaülikooli limnoloogiakeskusega, kelle hinnangul võib tegemist olla  imiussi vastsete ehk tserkaaride tekitatud lööbega. Tserkaaridele sobib soe, üle 20kraadine  vesi.

Veelindude rände tõttu on need parasiidid tõenäoliselt päris laialt levinud ning sarnaseid juhtumeid on ka varasematel aastatel ette tulnud muu hulgas Meelva järves, Võrtsjärves, rannajärves Suurlahes ning Ähijärves.

Tänavu on samalaadsete nahaärrituste kohta tulnud teateid ka teistest supluskohtadest üle Eesti. Veekogudes, kus võib leiduda vereimiusside vastseid, võivad tserkaarid põhjustada tundlikuma nahaga inimestel allergilise reaktsiooni.

Kuigi tserkaaridest põhjustatud nahaärritus on mööduv, soovitab terviseamet Narva Joaoru rannas mitte ujuda. Eriti tuleb jälgida, et vette ei satuks lapsed. Võimalusel tuleks vältida ujumist seal, kus on ujumas ka pardid ja luiged. Vältida tuleks veelindude söötmist rannas.  Rannakaldal ning rohu sees jalutades oleks hea kanda jalanõusid. Pärast suplust on soovitaTAv ennast pesta puhta vee ja seebiga.

Kui allergiliNe nahaärritus ei kao mõne päeva möödudes, tuleks pöörduda perearsti poole.

Terviseamet toonitab, et kui suplusrannas lehvib punane lipp, pole suplemine ohutu. Suplusranna olukorraga tuleks kindlasti tutvuda enne supluskohta minemist