Foto on illustreeriv.Foto: Teet Malsroos
Terviseuudised
22. juuni 2019, 14:04

Neli laagrilast viidi kõhuviirusega haiglasse (16)

Eile õhtul sai terviseamet teate seitsme Harjumaal päevalaagris osalenud lapse haigestumisest, täna saabunud laboratoorse uuringu tulemuste kohaselt nakatusid nad Norwalki viirusesse.

Haigestumise sümptomid, milledeks olid oksendamine ja kõhulahtisus, ilmnesid Harjumaal asuvat vabaajaparki külastades. Nakatunute abistamiseks tulid kohale kolm kiirabibrigaadi, neli haigestunut toimetati ravile Lääne-Tallinna keskhaigla nakkuskeskusesse. Kolm neist lubati kodusele ravile.

Terviseameti hinnangul haigestusid lapsed enne lõbustuskohta jõudmist, nakkus saadi ilmselt toidu teel. „Tuletame meelde, et toidu õige käitlemine ja korralik kätehügieen on tervise ja nakkuste vältimise seisukohalt väga oluline. Seda eriti siis, kui ilmad on soojad,“ ütleb terviseameti põhja regionaalosakonna tervishoiu menetlusgrupi juht doktor Juta Varjas.

Samuti peaksid haigustunnustega inimesed nakkuse leviku tõkestamiseks vältima ühisüritustel osalemist.

Salmonelloosi ja mikroobide hävitamiseks tuleb liha küpsetada seni, kuni selle sisetemperatuur ületab 70 kraadi. Samuti ei tohi juba grillitud liha asetada tagasi samasse kaussi, kus enne hoiti toorest liha – nii liiguvad küpsetamise käigus juba hävinenud mikroobid toidu külge tagasi.

Noroviirused ehk Norwalk- viirused tekitavad oksendamistõbe ehk rahvasuus kõhugrippi. See ei ole tavaliselt raske kuluga, kuigi inimene võib tunda end väga haigena ja oksendada korduvalt. Haigestunud paranevad ühe-kahe päeva jooksul ning pikaajalisi tervisehäireid ei teki.