VÕILEIB VEGANŠNITSLIGA: Petab ära ka veendunud karnivoori.Foto: Tuuli Mathisen
Toiduuudised
3. juuli 2019, 10:44

TERVISETEADLIKE RÕÕMUKS: valefrikadelli supp ja võileib veganšnitsliga (8)

Arstide ja toitumisekspertide sõnul on eestimaalaste toidupüramiid tagurpidi keeratud: liha süüakse ligi kaks korda rohkem kui organismile kasulik ja köögivilja pea kaks korda vähem kui tervisele vajalik. 

„Iga teine Eesti täiskasvanu ja iga neljas laps on ülekaalulised,“ viitas toidublogija ja kokaraamatute autor Tuuli Mathisen Tervise Arengu Instituudi uuringutele. „Suures plaanis on meie toidulaual kaks põhiprobleemi: esiteks sööme liiga palju küllastunud rasvu ja teiseks sööme liiga vähe kiudaineid. Kui sel põhjusel on juba lapsed ülekaalulised, siis tekivad varakult ka kroonilised haigused, mida saaks tasakaalustatuma toiduga lihtsasti ennetada,“ selgitas Mathisen, miks ta soovitab loomse toidu kõrvale valida oma toidulauale ka taimseid alternatiive. Ja rõõmustas, et äsja laienes taimetoitlaste ja muidu terviseteadlike inimeste valik Skandinaavia tuntuima taimetoidubrändi Anamma veganšnitslite, -pallide ja -vorstikestega. Sügisel on oodata ka rootslaste taimset alternatiivi hakklihale.

„Põhjamaades on üha levimas trend, et kui maitses pole vahet, siis tehakse igal nädalal üks lihavaba päev,“ loodab Orkla Eesti turundusdirektor Marek Viilol peatselt sama suundumust näha ka Eestis. Sest nagu öeldakse – wellness on uus fitness. 

VÕILEIB VEGANŠNITSLIGA: Petab ära ka veendunud karnivoori. Foto: Tuuli Mathisen

Võileib avokaadomäärde ja veganšnitsliga

(kahele) 

Toekas võileib täidab hästi kõhtu ja võibolla omaette toidukorraks. Natuke värsket salatit veel kõrvale ja kõht saab korralikult täis. Krõbeda ja gluteenivaba paneeringuga veganšnitslitele lisab kreemjas avokaadomääre mõnusat mahlasust ja kreemisust.

Koostis: 2 viilu rukkipala, 2 veganšnitslit, 1 suurem või 2 keskmise suurusega avokaadot, oliiviõli, soola ja pipart, veidi laimimahla. Serveerimiseks värsket redist, kurki või muud meelepärast.

Valmistamine: Puhasta avokaado ja tõsta lusika abil sisu välja. Töötle avokaado sisu kahvliga ühtlaseks pastaks. Maitsesta oliiviõli, tibakese soola ja laimimahlaga. Kuumuta pannil õli ning prae keskmisel kuumusel šnitsleid mõlemalt poolt mõned minutid, kuni need on kuldsed. Võid šnitslid ka ahjus valmistada. Selleks kuumuta ahi 200 kraadini ja tõsta šnitslid ahju ca 10-12 minutiks. Rösti rukkipala leivad rösteris pooled vastamisi, et tulemuseks oleks krõbe koorik ja pehme sisu. Tõsta rukkipalale avokaadokreemi ja sinna peale aseta veganšnitsel. Viimistle värske redise või kurgiga ja värskelt jahvatatud musta pipraga. Söö leivad kohe ära, et krõbe paneering ja leib krõmpsud püsiks.

Retsepti autor Tuuli Mathisen 

KREEKA SALAT: Lisaks veganpallidele läheb vaja ka veganjuustu. Foto: Tuuli Mathisen

Kreeka salat veganpallide ja fetajuustuga

(kahele) 

Värvikirev ja värskusest pakatav Kreeka salatist inspireeritud taldrikutäis on suvel lausa kohustuslik, kui viljad kõik magusad ja täisküpsed. Tänu veganpallidele muutub salat parajalt toitvaks ja sobib hästi ka eraldi toidukorrana serveerimiseks. Salat viimistle hea ja kvaliteetse oliiviõliga.

Koostis: 2 suuremat või 3-4 väiksemat tomatit (sektoritena), 2 väikest kurki (viiludena), 1 punane sibul, 2-3 sl oliive (nõrutatuna), 100 g vegan fetajuustu, 200 g veganpalle, 3-4 sl oliiviõli, 1-2 sl punase veini äädikat, näpuotsaga kuivatatud punet, soola ja pipart.

Valmistamine: Kuumuta veganpalle ahjus 200 kraadi juures ca 12 minutit või kuumuta neid pannil õli sees aeg-ajalt segades umbes sama kaua, kuni nad on parajalt pruunistunud.

Tõsta köögiviljad taldrikule või vaagnale. Lisa murendatud vegan fetajuust. Lisa veganpallid. Nirista salatile oliiviõli ja punase veini äädikat. Puista peale kuivatatud punet ja maitsesta soola ja pipraga.

Retsepti autor Tuuli Mathisen

VALEFRIKADELLISUPP: Võib vabalt ka frikadellide pähe vitsutada. Foto: Tuuli Mathisen

Värviline valefrikadelli supp

(neljale) 

Frikadellisupp on paljude laste lemmik, aga tõenäoliselt meeldib see ka paljudele täiskasvanutele. Mõnus kooslus, kus värskete ja värviliste köögiviljade seltsi on mõned toekamad pallikesed sätitud, on nüüd ka taimetoidu eelistajatele täiesti kättesaadav ja järeletehtav. Selline supp on eriti maitsev suvisel ajal, kui köögiviljad on värsked, õrnad ja magusad.  


Koostis: 1 väiksem või ½ keskmise suurusega noore kapsa peast (tükeldatuna), 3-4 noort porgandit (tükeldatuna), 3-4 noort kartulit (tükeldatuna), paar peotäit rohelisi herneid, 1 l köögiviljapuljongit, 1 pakk veganpalle, värsket tilli (hakituna), vajadusel soola ja pipart, veidi õli.

Valmistamine: Kuumuta paksupõhjalise poti põhjas keskmisel kuumusel õli ning hauta porgandit veidi aega õli sees. Nii muudad porgandis sisalduvad karotenoidid oma keha jaoks paremini omastatavaks, kuna need on rasvlahustuvad. Lisa mõne minuti pärast tükeldatud kapsas ja hauta ka kiirelt õli sees läbi. Kalla siis peale kuum puljong ja lase keema tõusta. Keeda umbes 5 minutit ja lisa siis potti tükeldatud kartul. Keeda ca 7-10 minutit, kui kartul on pehme. Viimasena lisa rohelised herned ja veganpallid. Kuumuta keemiseni ja keeda mõned minutid, kuni pallid on läbi kuumenenud. Viimistle maitse soola ja pipraga ning lisa ohtralt värsket hakitud tilli.

Retsepti autor Tuuli Mathisen