Käsi tuleb pesta seebiga ning mitu korda päevas ja alati enne sööki, kasutada võib ka käte desinfitseerimisvahendeid. (Pilt on Õhtulehe arhiivist)Foto: Tiina Kõrtsini
Hea nõu
1. juuli 2019, 11:34

VÄLDI LAULU- JA TANTSUPEOL TERVISEMURESID: pese korralikult käsi, joo piisavalt vett (4)

Terviseamet tuletab laulu- ja tantsupeolistele meelde, et haigestumise vältimiseks on oluline pesta hoolikalt käsi ja vedelikupuuduse   ärahoidmiseks tuleb juua piisavalt vett.

Laulu- ja tantsupeoga kaasnevad tihti väiksemad tervisehädad, mille vältimiseks saavad inimesed ise palju ära teha. Terviseameti põhja regionaalosakonna menetlusgrupi juhi Juta Varjase sõnul on esinejatel sagedasti nii ville kandadel kui päikesepõletust.

Kuumade ilmadega võib vähesest veejoomisest tekkida vedelikupuudus ning magusate jookidega liialdamine võib tingida oksendamist. Liiga vähese söömise ja pingul vöö kombinatsioon võib aga lõppeda minestamisega.

Suurte rahvamasside korral võib halb hügieen soodustada nakkushaiguste levikut. „Massiüritustel tuleb tugevat rõhku panna kätepesule ja toiduhügieenile, kindlasti ei tohi süüa riknenud või määrdunud toitu,“ ütles Varjas, kelle sõnul tasub haigel inimesel pidu kõigi huvides vahele jätta – pikk pingutus on organismile kurnav ning nakkushaigus võib ka teiste piduliste ürituse ära rikkuda.

Kroonilised haiged peaksid kaasa võtma oma igapäevased ravimid, teistel võiks kaasas olla mõni kätele mõeldud desinfitseerimisvahend.

Halveneva enesetunde korral tuleb kindlasti pöörduda üritust valvavate tervishoiutöötajate poole, kes on varustatud valuvaigistite, plaastrite, sidemete, jahutavate geelikottide, külmaspreide ja muu vajalikuga.

Peolise meelespea:

  • kroonilistel haiguel (eriti astmaatikutel,  süstivatel diabeetikutel, südameveresoonkonna haigusi põdevatel inimestel) peaks kindlasti olema kaasas piisav varu ravimeid.
  • käsi tuleb pesta seebiga ning mitu korda päevas ja alati enne sööki, kasutada võib ka käte desinfitseerimisvahendeid.
  • palavate ilmade korral peaks olema kaasas õhuke hele sall  või laia äärega peakate, sest otsmiku ja kaelapiirkonna põletused on väga tavaline nähtus.
  • lühikeste rahvariiete kandjad  peaks võimalusel kasutama kaitsekreeme ka jalgadel, sest sagedased on ka põlveõndlate päikesepõletused.
  • vanemad peaks lastele rääkima, et maiustusi ja magusaid jooke tuleb tarbida mõõdukalt - kodust eemal olevad lapsed söövad tihti palju  magusat, mis võib lõppeda kõhuvalu või oksendamisega.
  • joogiveepudeleid tuleb täita ainult selleks ettenähtud kohas,  mitte tualettide kõrval või nende läheduses asuvatest kätepesu kraanidest.
  • ärge jätke kaasa võetud sööki ja jooki liiga kauaks sooja või päikese kätte seisma.
  • kui joote plekkpurkidest, tasub enne kontrollida, et mesilane või herilane pole juba joogist lonksu võtmas.
  • kogu harjutusnädal ja pidu on organismile kurnavad, seega tuleks selleks ajaks teha paus dieetides ja teistes piiratud toitumisprogrammidest ning  juua ja süüa tasakaalustatult.
  • kontrollige, et telefoni aku on laetud – nii oled lähedastele, vanematele ja rühmajuhile alati kättesaadav.