Meeled

ÄRA RISUSTA OMA ELU LIIGSE KOLAGA! Need karmid küsimused aitavad vabaneda köögis ülearustest asjadest 

Toimetas Sirje Maasikamäe, 3. juuli 2019, 06:02
Kui köögis on vähem asju, tekitab hea enesetunde. Foto: Vida Press
Kööki peetakse kodu südameks, kuid sageli on see meie kodudes peamine prügi ja kola allikas, mis koormab vaimselt ja on ka ebatervislik. 

Be Johnson julgustab raamatus „Jäätmeteta kodu“ vabanema kodus ebavajalikust ning vähem prügi tekitama: mitte lihtsalt parema keskkonna heaks, vaid ka parema enesetunde jaoks.

Samal teemal

Alustada võib näiteks köögi korrastamisest. Jäätmeteta köök säästab  Be Johnsoni arvates kallist aega ja vabastab raiskavatest ja ebatervislikest harjumustest ning säästab ka energiat ja raha.

Enamik kööke on täidetud vidinatega, mis peaksid toiduvalmistamise ja võõrustamise lihtsamaks muutma: sorbetivalmistajad, vahvlirauad, panini-küpsetajad… Kuid kas neid tõesti kasutatakse? Kui jah, siis kui tihti? Aga tsitruseriiv, spetsiaalne koogipann, küpsisevormid, kümmekond lauamatti, peen veinipudeli stopper, veinikorv, veinijahutaja, šampanjaämber, teine või kolmas portselanserviis, veiniklaasi kaunistused, viinapitsid ning laudlinaraskused? Ahjaa! Ja küünal, mis on liiga ilus, et seda süüdata? Mõtle sahtlile, mis on täidetud kuumakottidega (kas paarist ei piisa?). Mõtle oma kolasahtlile (mis on seal sellist, milleta me ei saa elada?).

Be Johnson soovitab võtta päeva või paar, et tõsta kõik asjad oma kappidest välja (ka toit) ning panna tagasi vaid esemed, mis järgnevate küsimuste järel alles jäävad.

Kas see töötab? Kas see on aegunud?

Millegi hoidmine, mida sa heatahtlikult parandada plaanisid, ei päästa seda prügilasse minekust, vaid lükkab selle peatset surma edasi. Paranda see kohe, müü/anneta osadena või vabane sellest igaveseks.

Foto: Pexels

Kas ma kasutan seda regulaarselt? Kas olen seda eset viimase kuu sees kasutanud? Kui sa pole kindel, kirjuta selle peale kuupäev ja pane see ära. Kui sa ei kasuta seda järgneva kuu jooksul, anneta see. Kuid ära peta end: fondüüpoti kasutamine täna, et tõestada, et eksin, ei loe. Anneta oma fondüükomplekt ja teised tolmu koguvad köögitarbed.

Kas seda on topelt? Ahjust saab korraga kaks kätt toitu võtta. Vali oma lemmikud pajakindad. Topelt asjadega tegeledes võib abiks olla asjadele ja toidule arvulise või ruumilise piirangu seadmine.

Kas see ohustab minu pere tervist? Näiteks on tõestatud, et teflon (mittekleepuv), alumiinium ja plastik on tervisele ohtlikud. Neist tuleks vabaneda. See küsimus teeb eriti lihtsaks sarnaste asjade seast toksiliste esemete väljasorteerimise. Nende igapäevasest kasutusest kaotamine rahustab su meelt ning hoiab sinu pere terve ja rõõmsana.

Foto: Pexels

Kas ma hoian seda, sest „kõigil on“? Kas see on liiga spetsiifilise funktsiooniga? Kas see säästab tõepoolest aega nagu lubatud? Hoiame alles ja võib-olla isegi kasutame paljusid köögividinaid lihtsalt veenva turunduse pärast. Hinda munalõikurite, greibinugade, salatispinnerite või tainarulli tegelikku vajalikkust. Kas mõne teise esemega saaks sama saavutada? Köögirätikut saab kasutada salatispinnerina, pudelit tainarullina. Sageli piisab sõrmedest.

Foto: Pexels

Kas see on väärt kallist aega, mida selle korrashoiule kulutan? Peaksid läbi vaatama kõik esemed köögis, isegi väikesed, isegi seinale riputatud või kappidel hoitavad. Mõtle dekoratiivesemetele, mis on aastatega kogunenud: neil pole eesmärki, kuid need loovad visuaalset kola ning nõuavad tolmu pühkimist. Kas need on seda väärt? Köögikombain on samuti hoolt nõudev ese. Aja jooksul, mil selle kapist välja võtad, osade kallal nokitsed ja neid puhastad, oleksid võinud käsitsi kaks korda rohkem sibulaid hakkida. Kas see on väärt alles hoidmist?

Foto: Pexels

Kas saaksin sellele kuluvat ruumi millegi muu jaoks kasutada? Kui vaatled köögi ruumi nagu kinnisvara, võid leida, et näiteks kolasahtel võtab väärtuslikku ruumi lihtsalt kola hoidmise eesmärgil. Kui see on tõesti „kola“, mida sa alles hoiad, siis miks seda säilitada? Kui see pole kola, siis peaks selle sisu minema sinna, kuhu see tõepoolest kuulub, ning tegema ruumi väärtuslike esemete hoidmiseks.

Ära pelga loobuda: keskendu kasule, mida vähemaga elamisest saad. Ära karda kahetsemist. „Mis siis kui“ pärast muretsemine on selle protsessi normaalne osa. Vältimatult sattub äraantava sekka üks asi, mille äraandmist sa kahetsed. Kuid usu, et see üks ese on väike ohver, tühine hind köögi üle kontrolli saavutamise eest.

TOIMETAJA

+372 5199 3733
sirje.maasikamae@ohtuleht.ee

TELLIMINE JA KOJUKANNE

+372 666 2233
tellimine@ohtulehtkirjastus.ee

REKLAAM JA KUULUTUSED

+372 614 4100
reklaam@ohtulehtkirjastus.ee