PUUKI POLE MÕTET UURIDA. Ka puuki saab puukborrelioosi tekitaja suhtes laboris testida, kuid mõttekas on siiski testida inimest.Foto: Vida Press
Hea nõu
7. juuli 2019, 15:00

Eemalda puuk kiiresti, siis on võimalus borrelioosi nakatuda väike! (1)

Puukborrelioos ehk Lyme`i tõbi on kõige levinum puukidega ülekantav haigus Euroopas, ka Eestis. Mida teha, kui puuk on hammustanud? Kas puuki saab haiguse suhtes kontrollida? Kõige sagedasematele küsimustele puukide ja puugihaiguste kohta vastab meditsiinilabori SYNLAB kliiniline mikrobioloog  Paul Naaber.

1. Kuidas puugihammustust vältida?

Puugihammustuste vältimiseks on hea kanda pika varrukaga riideid, soovitatavalt heledaid, et puuki märgata juba enne, kui ta jõuab hammustada. Püksisääred tuleb toppida sokkide sisse. Mõningast kaitset annavad ka sääsetõrjevahendid. Puugiohtlikust piirkonnast tagasi tulles tuleb kogu keha hoolega üle vaadata. Peab arvestama, et puuke leidub peale metsa ka niitudel ning isegi linnaparkides.

 2. Kuidas eemaldada kehasse jäänud puuki?

Kõige olulisem on eemaldada puuk võimalikult kiiresti, et vähendada haiguste ülekandumise riski. Kui puuk eemaldada 24 tunni jooksul, on puukborrelioosi nakatumise võimalus väga väike.

Puuki võib eemaldada pintsettide või muu spetsiaalse vahendiga. Pintsetid tuleb asetada võimalikult puugi pea ja naha lähedale ning tõmmata otse, oluline on ka puugi pea tervelt naha seest kätte saada. Vältida tuleks puugi liigset pigistamist. Pärast puugi eemaldamist võiks haava puhastada vee ja seebi või desinfitseerimisvahendiga.

"Kõige olulisem on eemaldada puuk võimalikult kiiresti, et vähendada haiguste ülekandumise riski," soovitab mikrobioloog Paul Naaber. Foto: Erakogu

 3. Mida peab tegema pärast puugihammustust?

 Ennast tuleb jälgida võimalike haigustunnuste suhtes umbes 30 päeva jooksul. Borrelioosi sage tunnus on puugi hammustuskohas päevade kuni nädalate jooksul tekkiv laienev punane lööve – migreeruv erüteem. Kiiresti tekkiv punetus, mis nöödub päeva-paariga, ei ole enamasti seotud borrelioosiga. Puugilt saadud haigustele võivad viidata ka palavik, peavalu, liigeste paistetus või valu, lihasvalu. Selliste nähtude korral tuleks pöörduda arsti poole.

4. Kuidas saaks ennast puukborrelioosi suhtes laboris testida?

Laboritestid on borrelioosi ja teiste puugihaiguste diagnoosimiseks abistavad meetodid, mida tuleks teha ja tõlgendada arvestades inimese kaebusi ja haigusnähte.

Laboris testitakse borreliavastaseid antikehi ja kui tulemus on positiivne, kontrollitakse seda veel kinnitava testiga. Peab aga arvestama, et antikehad tekivad 4–6 nädalaga, mistõttu haiguse esimeste sümptomite, näiteks punase laieneva lööbe ehk migreeruva erüteemi korral võib laboritest itulemus olla veel negatiivne. Kui inimesel on tüüpilised borrelioosisümptomitd, alustatakse ravi ilma laboriuuringuteta.

JÄLGI ENNAST! Kui puugihammustuse kohale tekib laienev punane lööve, on põhjust kahtlustada borrelioosi. Kõigil löövet ei teki. Foto: Vida Press

5. Kas puuki tasub samuti laboris kontrollida?

Kuigi ka puuki saab puukborrelioosi tekitaja suhtes testida, siis laboriarstina ma seda ei soovita. See, kas puugi test tuleb negatiivne või positiivne, ei ütle midagi inimese tervise kohta – hammustanud puuk ei pruukinud jõuda haigustekitajaid inimese verre levitada ning nakatunud puugi hammustuse korral tekib haigus vaid väiksel osal inimestest. Samas võis inimesel olla ka mõni teine puuk, mida ta ei märganud, mistõttu ka negatiivne puugiuuring ei välista haigust. Haiguse kahtlusel tuleb uurida ikkagi inimest.

undefined Foto: Urmas Tartes

6. Kas ma saan ennast puukborrelioosi vastu vaktsineerida?

Puukborrelioosi vastu ei ole võimalik vaktsineerida ja erinevalt puukentsefaliidist ei teki puukborrelioosi põdemisel püsivat immuunsust, mistõttu on võimalik ka korduv nakatumine. Oluline on borrelioos varakult  diagnoosida ning alustada ravi.

7. Milliseid haigusi peale borrelioosi võib puuk veel endaga kanda?

Teine sage puukidega edasi kanduv viirushaigus on puukentsefaliit. Viirus jõuab inimese organismi kiiresti pärast hammustust. Puukentsefaliidi vastu on võimalik lasta end perearsti juures vaktsineerida. Ravi on sümptomaatiline, puukentsefaliidi viiruse vastane spetsiifiline ravim puudub.

Peale selle on olemas teisigi puukidega ülekantavaid haigusi, kuid Eestis on need suhteliselt harvad.