Foto: Vida Press
Hea nõu
5. juuli 2019, 14:49

PSÜHHOLOOG SOOVITAB: võta suvel aega, et tegeleda kuhjunud vaimsete probleemidega

Suvel on peredel hea võimalus võtta aeg maha ja tegeleda põhjalikumalt laste kooli- ja käitumisprobleemidega.  Vahel on vaja mured terapeudiga läbi töötada, et olla uueks kooliaastaks paremini valmis.

„Õnneks on üha enam vanemaid, kes teadvustavad, et jah, meil on probleem, ning jah, me vajame professionaalset nõu, et sellega hakkama saada,” räägib Confido pereterapeut ja psühholoog Triin-Ketlin Siska, kes tegeleb süvendatult laste ja noorukite psüühika-, käitumis- ja kooliga seonduvate probleemidega.  Ta toob peamiste kooliga seotud probleemidena esile esinemisärevuse, grupis toimetulemise, õpioskused ja -motivatsiooni ning käitumisprobleemid klassis.

Psühholoogi sõnul teadvustavad inimesed pereprobleeme ja otsivad üha sagedamini ka professionaalset tuge. „Kui suhted on keerulised ja emotsioonid segavad omavahel või iseenda sees lahenduste otsimist, siis tasub kindlasti pöörduda pereterapeudi poole, kes aitab neutraalselt muutustele otsa vaadata ja neid eri vaatenurkadest analüüsida,” leiab psühholoog. Pereterapeut aitab esile kutsuda muutuse pereliikmete käitumises, emotsionaalses või psüühilises seisundis, suhetes või perekonna üldises toimimises.

Siska nimetab olulisemate pereprobleemidena muutusi, mida toovad kaasa näiteks lapse sünd, lasteaeda-kooli minek, teismeiga, noore täiskasvanu iseseisvumine, lahutus, ületöötamine, pereliikme kaotus, lein jm. „Sellised arengukriisid võivad esile kutsuda probleeme nii täiskasvanutel kui lastel ning neid ei tohiks eirata, vaid võimalusel ennetada,” leiab Siska.

Valukoht on ka sõltuvused – alkohol, hasartmängud, aga aasta-aastalt üha enam ka nutisõltuvus.