Foto: PantherMedia/Scanpix
Treenimine
19. mai 2021, 21:48

11 põhjust, miks on vaja jõutrenni (1)

Jõutreening aitab saada tugevama, saledama ja seksikama keha ning muudab su tervemaks. Näiteks regulaarne hantlite ja kangi tõstmine aitab lihastel toonuses püsida, võitleb stressi, südamehaiguste ja isegi vähi vastu.

Portaal Kodus toob välja 11 põhjust, miks peaksid paar korda nädalas jõutrennis käima.

1. Kaotad 40 protsenti rohkem rasva.

Treenijad arvavad, et aeroobne treening aitab kõhurasvast vabaneda, aga jõutrenni tõhususe vastu ei saa isegi aeroobsed treeningud.

Penni ülikooli teadlased jaotasid dieeditajad kolme rühma. Esimese rühma salenejad ei teinud üldse trenni, teise rühma liikmed tegid ainult aeroobset trenni ja kolmandas rühmas tehti nii aeroobset trenni kui ka jõutreeninguid. Kõik uurimisalused kaotasid kaalust umbes 10 kilo, kuid kombineeritud lihas- ja jõutreeningutel osalejad kaotasid ainult rasvakihi, samas kui teiste kaotatud kilod koosnesid nii rasvast kui ka lihasmassist.

Teisedki teadusuuringud kinnitavad, et lihtsalt dieeti pidades on kaalukaotusest keskmiselt 75% rasv ja 25% lihasmassi. Lihasmassi kaotus võib küll kaaludes näha olla, aga see ei aita keha toonusesse saada ja kaotatud kilod tulevad kiiresti tagasi. Kui sa dieeti pidades teed lisaks jõutrenne, kaitsed oma lihaseid ja kaotad samal ajal ka rasva.

30–50 eluaasta vahel kaotab inimene umbes 10% lihasmassist. Enamasti asendub kaotatud lihasmass rasvaga. See omakorda laiendab su vööümbermõõtu, sest pool kilo rasva võtab umbes 20% rohkem ruumi kui lihased.

2. Põletad rohkem kaloreid.

Vastupidavustrenn suurendab kalorite põletamist isegi siis, kui istud lihtsalt diivanil, sest pärast iga treeningut kasutavad lihased energiat, et parandada oma kiude.

Wisconsini ülikoolis tehtud uuring kinnitab, et tervisesportlaste ainevahetus kiirenes 39 tunniks pärast lihastrenni, kus tehti harjutusi, kaasates vaid kolme suurimat lihasgruppi. Jõutreenijad põletasid ka rohkem rasva kui need, kes lihastrenni ei teinud. Hantlite ja kangi tõstmine aitab kaloreid paremini põletada ka trenni ajal.

3. Suudad oma toitumisplaanist paremini kinni pidada.

Lihastrenni tegemine aitab paremini salendavast toitumisplaanist kinni hoida. Pittsburghi ülikooli teadlased uurisid 169 ülekaalus täiskasvanut ja leidsid, et need, kes tegid kolm jõutrenni nädalas, suutsid oma 1500kalorilisest päevaplaanist kinni pidada. Kui salenejad aga vahepeal lisapalasid sõid, kippusid nad ka treeningust loobuma.

Kokkuvõttes kinnitasid teadlased, et jõutreeningu ja dieedi koosmõju aitas kaalulangetajatel kergemini eesmärke saavutada.

4. Paned stressile paremini vastu.

Jõusaalis higistamine aitab survele ja stressile paremini vastu hakata. Paljud teadusuuringud kinnitavad, et mida paremas füüsilises vormis on inimene, seda vähem on ta organismis stressihormoone.

Ühe uuringu järgi alaneb stressirohkes olukorras suurema lihasmassiga inimeste vererõhk kiiremini kui nendel, kelle lihasmass on väiksem.

5. Oled õnnelikum.

Ainult joogast ei piisa, et meelerahu saavutada. Alabama ülikooli teadlased avastasid, et inimesed, kes kuus kuud iga nädal kolm lihastreeningut tegid, olid paremas tujus, vihastasid vähem ja olid üleüldse õnnelikumad kui need, kes jõutrenni ei teinud.

6. Leevendad seljavalusid.

Lisaks leevendab jõutreening ka alaseljavalusid. Alberta ülikooli teadlased kinnitavad, et neli korda nädalas jõusaali väisanud uuringualustel oli 28% vähem seljavalusid; kolm korda nädalas treenivatel inimestel 18% ja kaks korda nädalas 14% vähem alaseljavalusid.

7. Saad õnnelikuma südame.

Michigani ülikooli teadlased on leidnud, et inimestel, kes tegid kolm korda nädalas kaks kuud kogu keha hõlmavaid jõutreeninguid, vähenes diastoolne vererõhk (alumine vererõhk) keskmiselt 8 mm Hg võrra. See on piisav, et vähendada insuldi tõenäosust 40% ja südamerabanduse riski 15%.

8. Jõuad rohkem.

Leeds Metropolitani ülikooli teadlased on välja uurinud, et inimesed on 15% tootlikumad päevadel, mil nad on eelnevalt trennis käinud. Rahulolu tööga on samuti suurem, kuna sportlikud inimesed on vähem stressis ja tunnevad end õnnelikumalt ka tööl käies.

Loe pikemalt portaalist Kodus.