Haug võis pidada lapse kätt ekslikult toiduks. (pilt on illustratiivne)Foto: Vida Press
Lapsed
25. juuli 2019, 15:29

ŠOKK JA VERI: haug hammustas järves ujunud last (16)

Pere veetis sooja päeva Põhja-Karjalas järve ääres, lapsed ujusid. Idüllilise suvepäeva rikkusid lapse karjed. Üheksa-aastast Alisat oli purenud haug.

Šokeeritud laps nuttis valu pärast ja käsivars oli verine. Kui haavad puhastati, paljastusid suured hammustusjäljed, kirjutab Iltalehti. Rannas polnud mingit suurt röövkala näha, küll aga oli varem silmatud umbes meetripikkust haugi.

Tolles järves on palju särgi ja ilmselt himustaski haug hoopis neid, arvas lapse pere. Nähes lapse kätt vee all liikumas, võis haug pidada seda särjeks.

Haug on röövkala ja selliseid asju võib ikka ette tulla, tõdes lapse ema Anni Puhakka. Samas arvas ta, et nüüd tuleb haug ilmselt kinni püüda, et lapsed ei hakkaks ujumist ja vett kartma.

Alisaga juhtunu pole haruldane, haugirünnakuid tuleb Soomes ette igal suvel. Helsingi ülikooli professor Hannu Lehtonen kinnitab, et sellised juhtumid tähendavad röövkala eksimust.

Röövkala ründab vaistlikult ja kiiresti, kui ta näeb midagi vees liikumas, ega jõua hinnata selle suurust. Teadlase sõnul saab haug ka ise veast aru ja laseb kohe lahti. Enamasti eksib haug sogases vees, kus nähtavus on halb. Selges vees oskab haug paremini hinnata võimaliku saagi suurust.

Juunis kirjutas Ilta-Sanomat, kuidas haug ründas rannavees ujunud viieaastast poissi. Õnneks pääses poiss ehmatusega, haugihammustus ei jätnud talle ei suurt kehalist ega hingelist traumat. 

Ka tookord arvas kalauurija, et ilmselt pidas haug lapse kätt ekslikult toiduks. Kui osa inimese kehast on vee all, võib haug pidada seda näiteks väiksemaks kalaks, konnaks või pardipojaks.

Uurijale pole teada, et haugihammustusel oleks kunagi mingeid tõsiseid tagajärgi olnud. Samuti pole tema arvates haug võimeline näiteks sõrme otsast hammustama. Ja kindlasti pole haugidel kavas inimesi süüa.