Kõige olulisem on kätehügieen ehk iga kord, kui läätsed silma asetada ja need eemaldada, tuleb kindlasti käsi pesta. Foto: Vida Press
Keha
26. juuli 2019, 12:15

ÄRA LASE PÕLETIKUL TEKKIDA! Suvine meelespea läätsekandjatele

Kuidas hoida suvel ja puhkuse ajal silmi, kui ühe päeva jooksul tahaks kanda nii läätsesid, prille kui ka päikeseprille?

„Suvel ja puhkuse ajal vahetatakse päikeseprille, optilisi prille ja kontaktläätsesid sagedamini kui näiteks tööajal, sest vajadused on erinevad – samas ei ole puhkusepaikades alati tingimusi, et vahetada läätsesid puhaste kätega ja see loob kõrgendatud riski silmainfektsioonideks,“ selgitas Instrumentarium Eesti optometrist Merle Väljari.

Ta tõi esile, et  kontaktläätsede kasutamisel kõige olulisem kätehügieen ehk iga kord, kui läätsed silma asetada ja need eemaldada, tuleb kindlasti käsi pesta. Oluline on jälgida ka täpselt kandmisrežiimi ja optometristi soovitusi, kuidas läätsesid valida, kanda ja hooldada.

Suvel, aga ka muul ajal on silmadele kõige mugavamad ja turvalisemad ühekordsed päevased läätsed, mis ei vaja hooldust. „Neid ei pea säilitama konteineris ja pärast eemaldamist saab need kohe ära visata. Kontaktläätsede kasuks räägib ka võimalus kanda suurte klaasidega isikupäraseid päikeseprille, kuhu sageli pole võimalik panna optilisi päikeseprilliklaase,“ sõnas Väljari. Samas on optilised päikeseprillid väga hea alternatiiv läätsedekandjatele, et anda silmadele puhkust.

Foto: Pexels

 Kuidas leida sobilikud läätsed?

 „Läätsede valimist peab kindlasti alustama optometristi külastusega, kes selgitab välja, millised kontaktläätsed silma sobivad. Ta hindab ka silmade tervislikku seisundit - kas inimene saab üldse kontaktläätsi kanda ja kui, siis milliseid,“ selgitas optometrist. Ta lisas, et läätsede parameetriteks on läätse diameeter ja baaskumerus, mis on inimestel erinevad. Silmad peavad olema terved ehk ei tohi olla silmapõletikku, silmade kuivust jms.

Kui silmadega on kõik on korras ja läätsede parameetrid saadud, siis võib hakata läätsi valima. „Kui optikakaupluses puuduvad sobilikud kontaktläätsed, siis võib tellida neid ka mujalt või e-poodidest, arvestades optometristilt saadud silmade eripära arvestavaid parameetreid, kuid peab kindlasti arvestama, et läätsede materjal ja paksus võivad olla erinevad ja need ei pruugi nii mugavad silmas tunduda, kui need, mida prooviti visiidil,“ kinnitas Väljari.

Foto: Pexels

Kontaktläätsede hooldamine

Kui sobilikud kontaktläätsed on leitud, siis paneb optometrist südamele, et kui kontaktläätsi pole võimalik konteineris spetsiaalses läätsevedelikus säilitada, tuleb need pärast silmast eemaldamist ära visata, sest kuskil mujal neid kindlasti hoida ei tohi.

„Kui minna matkama, siis soovitaksin kindlasti kasutada vaid ühepäevaseid kontaktläätsi, mida ei pea säilitama ega hooldama ja mida võib peale silmast eemaldamist kohe ära visata. Nii on risk silmapõletike tekkeks kõige väiksem,“ tõdes Väljari ning lisas, et teine võimalus on ööpäevase kandmisrežiimiga kontaktläätsed, mida võib silmas hoida kuni kaks nädalat järjest. Siiski peab eelnevalt nende kandmiseks kindlasti konsulteerima silmaarsti või optometristiga, kas silmade tervislik seisund võimaldab sellist kandmist. Läätsekandjatel on soovitatav panna silma niisutavaid silmatilku, mis on mõeldud spetsiaalselt koos kontaktläätsedega kasutamiseks.

Foto: Pexels

Läätsekandja meelespea:

1. Puhasta hoolikalt käsi nii enne läätsede silma asetamist kui ka ära võtmist.

2. Kui käsi pole võimalik pesta, siis kasuta desinfitseerimisvahendit.

3. Suvisel ajal eelista kindlasti ühekordseid läätsesid, mis on silmasõbralikud ning mida ei pea ringi reisides kasutuskordade vahel hoiustama.

4. E-poest läätsede tellimisel pea silmas optometristi soovitatud läätsede parameetreid, mis arvestavad just sinu silmi.