Foto: Andriy Popov / Alamy
Keha
27. juuli 2019, 00:01

Tervislik elustiil ja vaimne pingutus aitavad Alzheimerit ennetada

Chicago Rushi ülikooli meditsiinikeskuse uurimusest selgub, et vaid neli või viis elustiilimuudatust vähendavad Alzheimeri tõvesse haigestumise tõenäosust 60 protsenti.

Teadlased jälgisid kümme aastat 2765 eakat inimest ning hindasid toitumise, liikumise, suitsetamise, alkoholi tarvitamise ja vaimselt virgutavate tegevuste seost Alzheimeri tõve tekkega.

Tervislikuks menüüks loeti suuresti köögiviljadest, pähklitest, marjadest, kaunviljadest, täisteratoodetest, mereandidest, linnulihast ja oliiviõlist koosnev toiduvalik. Piisavaks trenniks peeti nädalas 150 minutit jalgrattasõitu, jalutamist, ujumist või aiatööde tegemist ning piisavaks vaimseks pingutuseks kahte-kolme korda ajalehe või raamatu lugemist või lauamängude mängimist. Mõistlikuks peeti kuni üht klaasi veini päevas ning plusspunkte andis mittesuitsetamine.

Teadlasi jahmatas, kui suurt rolli tervislikud valikud Alzheimeri ennetamisel mängisid, vahendab San Francisco Chronicle. Juba üksainus tervislik eelistus vähendas dementsusriski 27 protsendi võrra. Kes aga järgis nelja või viit tervislikku valikut, oli 60 protsenti suurema tõenäosusega haiguse eest kaitstud. Piisab lihtsatest muutustest: jalutage poodi ja lugege raamatuid!

Veel üks hea uudis: Inglismaa Exeteri ülikooli uurijad on leidnud, et elustiilivalikud aitavad Alzheimerit vältida ka neil, kel on selleks haiguseks geneetiline eelsoodumus.