Uuringud näitavad, et kui isad kasutavad isapuhkust, toidavad emad lapsi kauem rinnaga.Foto: Vida Press
Lapsed
1. august 2019, 07:48

Täna algab rahvusvaheline rinnaga toitmise nädal. 

IMETAMISNÕUSTAJA: rinnaga toitmisel on tähtis ka isa toetus ja lähedus

Ida-Tallinna Keskhaigla imetamisnõustamise juhi Marge Põldma sõnul on lapse rinnaga toitmise aeg vanematele tiimitöö, kus võrdselt oluline on mõlema vanema panus.

Isade roll on muutunud. Nad ei ole pelgalt pere majandusliku poole kindlustajad või käepärased lapsehoidjad, kui ema on lapsest eemal. Moodsad isad on emadega võrdsed lapsevanemad, kes toetavad kaasasid juba lapseootuse ajal. Koos külastatakse ämmaemandat või osaletakse aktiivselt perekooli loengutes. Tavapäraseks on saanud isade juuresolek lapse sünnil.

Lapsevanemaks kasvamine jätkub pärast lapse sündi ja paljud vanemluse osad on õpitavad -  selle alus on emotsionaalne toetus ja kohalolu. Pühendades perele rohkem aega, areneb isa ja lapse vahel sügav kiindumus, mis aitab kaasa lapse kiiremale arengule.

Foto: Pixabay

Eesti panustab laste heasse tervisesse, tagades 435 päeva pikkuse tasustatud vanemapuhkuse. Kui laps saab 70-päevaseks, saavad ema ja isa vanemapuhkust oma parima äranägemise järgi jagada. Isadele on ette nähtud kümnepäevane isapuhkus, mida tulevast aastast pikendatakse lausa 30 päevani.

Uuringud näitavad, et kui isad kasutavad isapuhkust, toidavad emad lapsi kauem rinnaga. Maailma Terviseorganisatsiooni hinnangul on parim toit lapsele esimeseks kuueks kuuks rinnapiim ning edasi soovitatakse imetamist jätkata koos eakohase tahke toiduga kaks aastat. Rinnaga toitmisel on tähtis roll ema-lapse sideme kujunemisel ning sellel on mitmed kasutegurid lapse ja ema tervisele.

1.-7. augustil peetakse rahvusvahelist rinnaga toitmise nädalat, mida Ida-Tallinna Keskhaigla tähistab traditsioonilise perepiknikuga 1. augustil.

ITK perekool ootab aasta ringi kõiki sünnituseks valmistuvaid ja imetavaid peresid kuulama tasuta loenguid eesti, vene ja inglise keeles. Lisainfo www.itk.ee, aja broneerimiseks helista telefonil 666 1900.