Kurnatuse vastu saab võidelda.Foto: PantherMedia/Scanpix
Hea nõu
6. august 2019, 13:52

Viis lahendust, kui elutempo muutub liiga kurnavaks (2)

Kõik meist on kindlasti mingil hetkel tundnud, et kurnatus võtab elu üle võimust. Selle põhjuseks võib olla stressirikas töö või lämmatav pereelu. Nendel hetkedel tunned, justkui ujuksid vastuvoolu. Portaal Men's Health on kogunud viis strateegiat, et aidata sul raskel ajal rööbastel püsida.

1. Tukasta veidi

Uni saab sageli tugeva tagasilöögi, kui asjad muutuvad kiireks, ent sellel ajal vajad sa seda just kõige rohkem. Uuringud näitavad, et lapsed ja noorukid vajavad vähemalt kümmet tundi und ning täiskasvanud seitset tundi – see tugevdab immuunsüsteemi ning ennetab haigusi. Hea uni tähendab ka seda, et oled järgneval päeval fokuseeritum ning tegusam. See toob kaasa ka parema mälu ning mõtlemisvõime.

2. Planeeri söögikordi

Hommikuti meeleheitliku kiirusega kooli või töö juurde lõunasöögi kaasapakkimine ei pruugi olla kõige parem idee. Mõtle juba varem valmis, mida sa süüa tahad ning mis on sulle kasulik. Pole ka halb mõte valmistada nädalavahetusel ette toiduvarud kogu järgnevaks nädalaks, et neid siis vaid hiljem mikrolaineahjus soojendada. See tekitab vähem stressi ning toitud tervislikumalt.

Tee eesootavatest ülesannetest nimekiri. Foto: Pixabay

3. Loo ülesannete nimekiri ja järgi seda

Ameerika Psühholoogilise ühenduse väitel on üks parim asi töisel ajal rajal püsimiseks oma ülesannete nimekirja märkimine ning selle järgimine. Uuringud näitavad, et nii lühi- kui ka pikaajaliste eesmärkide ülesmärkimine loob suurema vastutustunde ning seeläbi teed tööd paremini ning probleemivabalt.

4. Ära lükka kohustusi edasi

Kui sul on tõesti palju teha, näib iga väike ülesanne hirmuäratavana. Kuid kui sa järjest neid edasi lükkad, kuhjuvad nad peagi kokku ning seisad hoopis suurema probleemi ees. Seega on mõistlik iga päev näpistada oma ajast 15 minutit, et kõik need tühised ülesanded tehtud saaks. Sa tunned end hiljem seetõttu palju paremini.

5. Lülita telefon välja

Tähelepanu kõrvalejuhtimine tapab tootlikkuse täielikult. Produktiivsuse kõige suuremaks vaenlaseks on tänapäeval nutitelefonid, mis alatasa meie taskutes värisevad. Uuringud näitavad, et inimesed, kes üritavad kahe-kolme seadmega mitut asja korraga teha, kannatavad kokkuvõttes madalama tootlikkuse käes. Seega – keskendu vaid sellele, mida sa parasjagu teed.