Laste kotis on vahel isegi kaks kilo liigseid asju. Foto: Mari Luud
Lapsed
14. august 2019, 11:33

VALI ÕIGE RANITS! Vaata, kui palju võib kaaluda lapse koolikott! (16)

Lapsele koolikotti ostes peavad vanemad meeles pidama, et koti kaalule lisandub ka õppevahendite kaal, mis võib koti liiga raskeks teha.

Tervisameti keskkonnatervise osakonna peaspetsialisti Kaili Sillamaa sõnul võib kuni kolmanda klassi lapse koolikott kaaluda koos sisuga maksimaalselt kolm kilo, neljanda klassi õpilase koolikott koos sisuga võib kaaluda poole kilo võrra enam.

Peale õppekirjanduse kaalu mõjutavad koolikoti raskust ka kehalise kasvatuse asjad. Samuti tõstavad koolikottide kaalu veepudelid ja sinna peidetud mänguasjad. „Õppetööks mittevajalike asjade kaal võib lapse kotis ulatuda kuni kahe kiloni. Sageli on aga koti ülekaalu põhjuseks liiga raske ranits,“ ütles Sillamaa.

Lapsevanemad saavad lapse koolikoti raskust vähendada ka õhemaid vihikuid ja kergemaid koolitarvikuid ostes. „ Lapse keha tasakaalustatud arengu huvides tuleb vähemalt algkoolis kanda koolikotti mõlemal õlal. Eelistama peaks konkreetse vormiga ranitsat, sest vormitu koolikott vajub lapse alaseljale ja pikaajaline vale seljaasend  võib põhjustada selgroo kõverdumist,“ ütles Sillamaa.

Foto: Teet Malsroos

Nõuded õppekirjandusele on kehtestatud haridus-ja teadusministeeriumi määrusega, mille kohaselt ei tohi esimeses õppeastmes õpiku ja töövihiku kogukaal ületada 400 grammi ning teises kooliastmes 450 grammi.

Terviseameti eelmisel aastal tehtud testkaalumisel selgus, et kasutusel on siiski õpikuid või õppekomplekte (õpik+töövihik), mille  kaal ületab lubatud  kogukaalu.

Näiteks esimeses klassis on teisel poolaastal kasutusel eesti keele õpik kaaluga 489 grammi, millele lisandub töövihik kaaluga 232 grammi, kaaludes lubatud 400 grammi asemel kokku enam kui 700 grammi.

Neljanda klassi inglise keele õpik (369 g) ja selle juurde kuuluv töövihik (270 g) kaalusid kokku 639 grammi ning eesti keele õpik koos töövihikuga 703 grammi.

Kehtiva õppekirjandusele esitatavate nõuete määruse rakendussätetes on kirjas, et enne selle määruse jõustumist välja antud õppekirjandus, kui see vastab varem kehtinud määruse nõuetele, loetakse käesoleva määruse nõuetele vastavaks. Määruse varasemas versioonis oli määratletud ainult õpiku kogukaal.

Terviseamet soovitab lapsevanematel hoolikalt jälgida laste koolikottide sisu, et seal ei oleks mittevajalikke esemeid. Eriti hoolikalt tuleb vaadata 1.-3. klassi õpilaste koolikotte.