Uusi jalanõusid tuleb hakata kasutama vähehaaval.Foto: Vida Press
Hea nõu
18. august 2019, 14:15

HÕÕRUSID JALAD ÄRA? Valulikke ville saab vältida ja ravida nende vahenditega (1)

Katki hõõrdunud jalavill võib igapäevaelu häirida isegi nädalaid. Kas jalavilli teket saab ära hoida ning kuidas sellest võimalikult kiiresti vabaneda, räägib Apotheka proviisor Janika Tähnas.

Üldiselt tekivad villid jalgadele liiga kitsaste või veidi loksuvate jalanõude kandmisest, aga ka lihtsalt uhiuutest jalanõudest, mis pole veel jala kuju võtnud. Villid tekivad tõenäolisemalt kunstmaterjalist jalanõudes, kus jalg hakkab kergesti higistama.

Kõige parem oleks, kui saaks villide teket üldse vältida. Seega tasub uusi jalanõusid hakata kasutama vähehaaval ning hoida alati korraga kasutuses mitut paari jalanõusid. Kui aga on siiski oht villide tekkeks, tasub kindlasti kasutada Compeed ville ennetavat pulka. See aitab vältida hõõrumist ja villide teket, ei jäta plekke ega tee jalgu libedaks.

Aeg-ajalt leiame me end aga ikka olukorrast, kus koduni on veel pikk tee, aga jalg juba hõõrub. Sellisel juhul oleks hea kui näiteks rahakoti vahel oleks alati ka üks villiplaaster. Mida varem saab hõõruvale kohale plaaster pandud, seda parem.

Villiplaaster kaitseb mitu päeva

Villiplaaster kaitseb nahka edasise hõõrumise eest, leevendab hetkega villide põhjustatud valu ning püsib paigal kogu päeva. Kui vill on juba tekkinud, imab plaastri hüdrokolloidpadi haavavedeliku endasse ja moodustab sel moel geelpolstri, mis kaitseb haava. Tekkinud geel hoiab niisutatuna närvilõpmeid, mistõttu väheneb ka valulikkus. Nii kiireneb ka naha paranemisprotsess. Lisaks tõrjub plaaster vett ja mustust ning hoiab eemal baktereid. Hüdrokolloidplaastri suur pluss on seegi, et seda hoitakse villil mitu päeva – nii saab haav rahulikult paraneda.

Foto: Pexels

Kui olete villidest hoolimata ja ilma villiplaastreid kasutamata lõpuks tulitavate jalgadega koju jõudnud, tasub jalgadele teha üks rahustav jalavann ning puhastada villid mitte kipitava antiseptilise vahendiga mustusest. Seejärel tuleb jalad hoolikalt kuivatada, oodata mõni minut ning siis asetada hõõrdunud kohtadele ja villidele villiplaastrid, et hoida ära edasine hõõrdumine ning tekitada naha paranemiseks soodne keskkond. Mõistagi tasub järgnevate päevade jooksul kasutada vaid oma kõige mugavamaid jalanõusid ning anda jalgadele rohkem puhkust. Eriti tulitavatel ja tursunud jalgadel võib kasutada ka Ice Power jahutavat spreid.

Villi võib katki teha ainult väga äärmisel juhul ning ka siis võib kasutada üksnes hoolikalt puhastatud nõela, millega villi auk torgata, vedelik välja lasta ja plaaster peale panna. Vastasel korral võib tekkida põletik või infektsioon ning olukord on veelgi halvem.