E-sigarette peetakse ekslikult süütuks ja turvaliseks. Foto: Vida Press
Keha
22. august 2019, 12:20

HINGAMISRASKUSED JA VALU RINNUS: e-sigaretid võivad põhjustada ränka kopsuhaigust (2)

E-sigarettide suitsetamist peetakse sageli süütuks ja turvaliseks, kuid võimalik, et need tekitavad raske kopsuhaiguse, mille tunnusteks on süvenevad hingamisraskused ja valu rinnus.

USA haiguste kontrolli ja ennetamise keskuse hinnagul võivad 153 raske kopsuhaiguse juhtumi  taga olla e-sigaretid, kirjutab CNN. Kopsuhaigust, mille põhjuseks peetakse  e-sigarette, on diagnoositud sel suvel 16 osariigis. Haigestunud on põhiliselt noorukid ja noored täiskasvanud.

Praeguseks pole teada surmajuhtumeid, kuid mõned inimesed on pidanud haiglas olema mitu nädalat ja osad on vajanud ka intensiivravi. Neil olid hingamisraskused, palavik, köha, oksendamine, kõhulahtisus, peavalu, pearinglus ja valu rinnus.

Arstide hinnagul on haigust keeruline diagnoosida, sest see algab nagu tavaline infektsioon, enne kui tekivad rasked komplikatsioonid.

E-sigarettidega seotud kopsuhaigus on nii uus asi, et selle kohta ei peeta veel isegi kohustuslikku statistikat. Puudub isegi haiguse kood.  Arstide hinnangul pole ilmselt paljudel juhtudel osatud näha kopsuhaiguste seost e-sigarettidega. E-sigarettide kasutajatele aga tundub, et see on turvaline ja nad ei oska tervisehäireid sellega seostada.

E-sigaret pole ohutu

Nikotiini sisaldavad e-sigareti vedelikud ei ole kindlasti tervisele ohutud, kuna nikotiin on ohtlik närvimürk, mis tekitab sõltuvust. Kuni me ei tea e-sigarettide pikaaegseid tervisemõjusid, soovitab Tervise Arengu Instituut riskide vältimiseks e-sigareti kasutamisest hoiduda. 

Tartu Ülikooli teadlased kinnitavad, et e-sigareti tarvitamisel käivituvad organismis sigaretisuitsu mõjuga sarnanevad protsessid ning suureneb risk haigestuda samadesse haigustesse, mille riskiteguriks on sigaretisuitsetamine – kroonilisse obstruktiivsesse kopsuhaigusesse (KOK), hingamisteede nakkustesse ja kopsuvähki.

Andmed e-sigareti pikaajaliste tervisemõjude kohta puuduvad, sest e-sigaret on suhteliselt uus toode. Uurimistulemuste üldistamise teeb keeruliseks ka see, et tooted ei ole standardiseeritud ning kemikaalide sisaldus varieerub.