Maardu järv.Foto: Svetlana Aleksejeva
Uudised
22. august 2019, 14:03

LlIGSELT SOOLEBAKTEREID: terviseamet hoiatab Maardu järves ujumise eest (2)

Terviseamet tuvastas Maardu järve supluskoha veeproovides soole enterokokkide ja Escherichia coli mitmekordselt kõrgenenud tasemed.

Terviseameti põhja regionaalosakonna vaneminspektori Raul Sarri sõnul  ületab viimaste analüüside kohaselt soole enterokokkide näitaja kvaliteedinormi ligi kolm korda. Uued analüüsid võtab terviseamet sel nädalal, tulemused selguvad järgmisel nädalal. „Eelnevaga seoses soovitab terviseamet Maardu järves ajutiselt mitte supelda,“ ütles Sarri.

Kuigi  kohalik omavalitsus pole soovinud Maardu järve ametlikuks supluskohaks muuta, on tegemist populaarse vaba aja veetmise kohaga. Terviseamet jälgib suplusvee kvaliteeti kõigis avalikes supluskohtades, aga ka ligi viiekümnes suplusvee seirepunktis, kus varem on asunud supelrand ning kus inimesed on harjunud käima.

Proovides jälgitakse kahe indikaatorbakteri Escherichia coli (kolibakteri) ja soole enterokokkide hulka. Need on tavalised ja levinud bakterid, kes elavad inimeste ja teiste soojavereliste loomade soolestikus. Kuna nad võivad elada lühikest aega ka väliskeskkonnas, on nad head indikaatororganismid võimaliku hiljutise fekaalse reostatuse määratlemisel.

Suplemiseks sobivaid veekogusid on Eestis tunduvalt rohkem kui ametlikult kirjas, kuid vaid ametlikes supluskohtades on tagatud suplusvee kvaliteedi kontroll ning täidetud suplejate ohutust ja heaolu tagavad nõuded. Kõikides teistes veekogudes on suplemine inimese omal vastutusel.