Alkohol soodustab magamajäämist, kuid muudab edasise une katkendlikuks ja pinnapealseks.Foto: Vida Press
Keha
23. august 2019, 18:00

KAS ALKOHOL ON SUPERMARKETI UNEROHI? Unearst selgitab, kuidas on asi tegelikult (2)

Paljud inimesed arvavad, et alkohol on hea ja kättesaadav unerohi. „Alkohol soodustab magamajäämist, kuid muudab edasise une katkendlikuks ja pinnapealseks,“ selgitab unearst Heisl Vaher ja toob välja kuus põhjust, miks alkohol hoopis rikub und.

1.  Alkoholi toimel võimendub ajutegevus sellisel kujul, mida näeme tavapäraselt ärkvelolekus. Kui uurida alkoholi joonud inimese und, siis on näha, kuidas sügava une faasi tungib ärkveloleku aktiivsus ehk alfa-lained, mis muudavad une ebaühtlaseks.

2. Pärast alkoholi joomist on tavaline, et inimene ärkab öösel rohkem – selle põhjus on alkoholi seedimine ja lammutamine kehas.

3.  Alkohol võimendab ka sellise aine nagu adenosiini toodangut. Adenosiin soodustab und, kuid alkoholi lammutamisel paraku adenosiini tulv peatub ning uni katkeb.

4. Alkohol blokeerib REM-une faasi. REM-une läbimine on oluline, et tunda end hommikul puhanuna. Kuna pärast joomist on REM-und vähem, siis on enesetunne häiritud ka järgmisel päeval.

5. Alkohol mõjutab uneaegset lõdvestumist lihasneelu piirkonnas, mistõttu võimenduvad uneaegsed hingamishäired – norskamine ja pausid hingamises. Ka nina võib rohkem kinni olla.

6. Kuna alkohol viib vett kehast välja, siis võib und häirida ka suurenenud vajadus tualetis käia.

Unearst Heisl Vaher. Foto: Erakogu