KÕNNI TERVISEKS: Jalutamise ajal aju verevarustus paraneb ja meeled teravduvad. Kui jalutad sõbraga koos ja vestled temaga, tuleb ajul veelgi rohkem rööprähelda.Foto: VIDA PRESS
Keha
24. august 2019, 00:01

JALUTAMISE IMEVÄGI: kõndimine noorendab aju, muudab loominguliseks ja peletab depressiooni

Dublinis asuva nimeka Trinity College'i neuroloogiainstituudi professor Shane O'Mara tahaks jalutamist kõigile ravimina välja kirjutada. Ta on kirjutanud sellest lausa raamatu „In Praise of Walking“ ehk „Jalutamise kiituseks“. O'Mara on veendunud, et inimese aju on arenenud liikumise toetamiseks ning seega: kui me kodudiivanile konutama jääme, ei tööta ka aju enam korralikult. Jalutuskäikude imelist mõju on tõestanud ka uurimused.

Eelmise aasta detsembris vahendas CNN.com värsket teadusuudist, et kolm korda nädalas jalutades on võimalik aju funktsionaalselt vanust tunduvalt langetada. Katsealusteks valiti 160 kõrgvererõhu või mõne teise südamehaiguse riskiga eakat, kes polnud kunagi trenni teinud ning kellel oli tuvastatud kognitiivseid probleeme – näiteks oli neil raskusi otsuste langetamisel, asjade meeldejätmisel või keskendumisel. Uurimisrühma juht, Duke University kliiniline psühholoog James Blumenthal võttis eelduseks, et südame tervise eest hoolt kandes kanname ühtaegu hoolt selle eest, et meil jaguks vanaduses oidu enda eest hoolitseda, oskusi arveid tasuda jms.

Edasi lugemiseks: