Foto: Vida Press
Keha
25. august 2019, 14:00

TURGUTA TERVIST! Vanemas eas on eriti olulised need vitamiinid ja mineraalid (1)

Vananemisel tekib organismis hulk muutusi, mis mõjutavad ka ainevahetust. Mida vanemaks saame, seda vähemaks jääb energiat. Südameapteegi proviisor ja toitumisnõustaja Olesja Kuznetsova annab nõu, kuidas vanemas eas tervist turgutada.

Eakatele on eriliselt oluline toetada ja parandada ainevahetust ning aeglustada vananemisega seotud protsesse. Vanemas eas väheneb aktiivsus, ollakse rohkem siseruumides, kimbutavad terviseprobleemid ja sageli tarvitatakse ka  ravimeid. Eakate toit on tihti ühekülgne.

“Kõige olulisem  on üle vaadata menüü, kas kõik toiduainete grupid on ikka esindatud ja tasakaalustatud,” räägib Kuznetsova. Ta lisab, et süsivesikud, valgud ja rasvad peavad olema tasakaalus ning unustada ei tohi ka vee joomist. „Mõne toidu talumatuse või allergia korral tuleb teatud toidud menüüst küll välja jätta, kuid asendada need täisväärtusliku alternatiiviga.”

Proviisori sõnul saavad terved inimesed mitmekesise toitumise korral olla kindlad olla, et organismile on peaaegu kõik vajalikud makro- ja mikrotoitained tagatud. Reeglina pole siis toidulisandeid tarvis, kuid aeg-ajalt tuleb organismi toidulisanditega siiski turgutada, eriti vanemas eas.

Foto: Pexels

Lihastele ja luudele on hea kaltsium ja magneesium

Vanemaealistel on suurenenud kaltsiumi, magneesiumi ja D-vitamiini vajadus. Nende luud on hapramad ja võivad kukkudes hõlpsamini murduda. Eakamaid, eriti naisi ohustab luude hõrenemine ehk osteoporoos. Kaltsiumi imendumine organismis on seotud magneesiumiga. Kui kaltsium aitab lihastel kokku tõmmata, siis magneesium on selleks, et lihas saaks lõõgastuda. Kaltsium ja magneesium aitavad vähendada unetust, jalalihaste jõu nõrgenemist ja lihastõmblusi.

Luude toetamiseks soovitab proviisor veel boori, tsinki ja mangaani.

Foto: Pexels

D-vitamiini hoiab erksa ja energilisena

Eakate D-vitamiini doosid peaksid olema keskmisest suuremad, sest vitamiini tootmine on nende nahas vähenenud. Keha vajab D-vitamiini eelkõige kaltsiumi ainevahetuses. Kuna vitamiin mõjutab lihaste tervist ja seeläbi tasakaalu, aitab piisav D-vitamiini tase organismis vähendada vanemaealistel kukkumis- ja luumurdude riski.

D-vitamiinil on ka teisi kasulikke toimeid. D-vitamiin mõjutab verehüübimist, lihastööd, närvikoe talitlust ja immuunsust. Spetsialisti sõnul on leitud seoseid vähi, südame-veresoonkonnahaiguste, diabeedi, autoimmuunhaiguste, suurema depressiooni tekkeriski ja organismi madala D-vitamiini taseme vahel. Kuznetsova lisab, et piisav D-vitamiini kogus aitab vähendada suhkruhaiguse ja ateroskleroosi riski ning parandada immuunsüsteemi võimet võidelda infektsioonide vastu. “D-vitamiin on samuti suurepärane südame lihaste mõjutaja ning korraliku D-vitamiini varuga inimestel on väiksem südamehaiguste oht.”

Foto: Tiina Kõrtsini

Silmade väsimuse vastu ja nägemisele on head A-vitamiin, luteiin ja žeaksantiin

“Silmadel on tervises ja meie igapäeva elus väga tähtis ülesanne, mispärast vajavad need erilist hoolt,” paneb Kuznetsova südamele. Silmadele on kasulikud komplekspreparaadid, mis sisaldavad kõike vajalikku silmade tervise jaoks, nagu antioksüdandid C-, E- ja A- vitamiin, samuti tsink, seleen, luteiin, žeaksantiin ja oomega 3-rasvhapped. Näiteks hoiab A-vitamiin silma limaskesta niiskena ja kaitseb seda bakterite ja infektsioonide eest.

Foto: Pexels

B-rühma vitamiinid hoiavad närvisüsteemi

Närvisüsteemi, reaktsioonikiiruse ning keskendumis- ja meeldejätmisvõime eest hoolitsevad B-rühma vitamiinid (B, B2, B3, B5, B6, B7, B9 ja B12). Eriti vajavad  B-grupi vitamiine diabeetikud, kuna diabeediga väheneb organismi võime vitamiine omastada.

Oomega-rasvhapped südamele ja veresoonkonnale

Paljud ei armasta süüa kala, kuigi Eesti toitumissoovituste järgi võiks kala süüa 3-4 korda nädalas. Kui kala on menüüs vähe, on head oomega-3 sisaldavaid preparaadid. “Oomega-3 kaitseb südame-veresoonkonda ja aitab tasakaalustada rasvade ainevahetust. Lisaks parandavad ja niisutavad rasvhapped naha tekstuuri,” märgib proviisor.