Dr Viktor Vassiljev

Foto: Robin Roots
Hea nõu
26. august 2021, 06:00

DR VASSILJEVI NÕUANNE | Kas see on ohtlik, kui võtta liiga palju vitamiine? (4)

Maarahval on marjad juba moosiks keedetud, õunu tõstetakse lausa aiavärava taha möödujatele võtmiseks, aga linnainimene saadab kirja: „Millised on vitamiinide liigse manustamise ohud? Vitamiine on palju, lisaks reklaamidele, kus on lisaks igale põhivitamiinile lisatud ka teisi, et paremini mõjuks. Veel ka tervislikud toidutooted, näiteks kitsepiim ja margariin. Kas peaks pidama arvet eraldi iga vitamiini kohta, palju igat kokku tuleb, et endale halba mitte teha?“

Vitamiinid on põhimõtteliselt katalüsaatorid, mis panevad käima biokeemilised reaktsioonid, kuid ise nendes reaktsioonides ei osale. Mis tähendab, et kogused ei oma erilist tähtsust, vastavates preparaatides on need annused ka üliväikesed. Mürgituse saamiseks tuleks ikka mitu pakendit korraga sisse süüa ja kahjulikke kõrvaltoimeid tavalistes annustes ei esine.

Täiteained, mida kasutatakse selleks, et vitamiinitablett oleks ilma mikroskoobita nähtav, on absoluutselt ohutud ained – kriit, jahu ja tärklis. Multivitamiinide eelis on see, et ühe üksiku vitamiini manustamisel on mõtet ainult siis, kui on tegemist mingi raske ainevahetusehäirega ja ühe konkreetse vitamiini puudusega – seda esineb üsna harva.

Tavaliselt on kevadeti või mõne kurnava haiguse puhul tegemist üldise vitamiinivaegusega. Arvestust pidada pole mõtet – piisab, kui järgida toote pakendile märgitud soovitatavat annust. Ja kui seda ka mitmekordselt ületada, siis tekib kahju ainult rahakotile, värvib pissi kollaseks ja liigsed vitamiinid tulevad muutumatul kujul välja, lähevad lihtsalt raisku, siis juba lasta peenrale, seller pidi sellest jubedalt kasvu minema.

Väidetavalt tervislikud toidud ja toidulisandid on aga lihtsalt toiduained ja muud ei midagi, reklaamitakse rohkem, kui asi väärt – äri on äri. Margariin on ülekaalulistele ja kõrge kolesteroolitasemega inimestele kasulikum kui taluvõi, aga mingit imet ka ei tee. Ja kitsepiima ebamõistlikes kogustes tarbida pole võimalik, hakkab ju vastu. Liigne muretsemine on kindlasti kahjulikum kui liigne vitamiin.