Foto: Stanislav Moshkov
Uudised
8. september 2019, 20:02

VIDEO | Eestis tehakse HIV-teste valedele inimestele (21)

Eestis tehakse võrreldes muu Euroopaga väga palju HIV-teste, kuid valedele inimestele - rasedaid testitakse kaks korda, samas kui haigusesse nakatuvad rohkem mehed. Nüüd soovitab tervise arengu instituut HIV testimiseks mõeldud raha otstarbekamalt kasutada ning loobuda tulevaste emade teistkordsest testimisest, vahendab ERR-i uudisteportaal

"Kui võrrelda meid Euroopa Liiduga, siis meil on üks kõige kõrgem testimise tase, aga teisest küljest on probleem selles, et testitakse palju madala riskiga inimesi, näiteks kauneid noori rasedaid naisi ja ka veredoonoreid, samas inimesed, kellel on risk, jäetakse testimata," selgitas Tervise Arengu Instituudi teadussekretär Kristi Rüütel. 

Nii näiteks tehti  suguhaigustesse nakatunutest vaid igale neljandale HIV-test, kuigi see oleks sajaprotsendiliselt vajalik ainuüksi kahtluse korral.

Testimine oleks vajalik ka juhul, kui alla 60-aastasel inimesel on juba teist korda aastas kopuspõletik. Ka korduv kandioos võib viidata immuunpuudulikkusele. Ka soovitab Rüütel tervist kontrollida mononukleoosi korral.

Vaata pikemalt videost!