Ka korralikult hoolitsetud hambad peab hambaarst kord aastas üle vaatama.Foto: Vida Press
Lapsed
16. september 2019, 10:09

HAMBAD LAGUNEVAD: kui palju maksab tegelikult sinu lapse hambaravi?

Haigekassal on igal aastal kasutada kindel summa, mis tuleb riigieelarvest. Raha jaotamine on äärmiselt keeruline, sest abivajajaid on palju, raha aga piiratud hulk. Kui iga inimene hoolitseks paremini enda ja oma laste tervise eest, saaks raha kasutada hoopis otstarbekamalt. Haigekassa hinnagul on laste hambaravi hea näide, kuidas on võimalik kokku hoida.

 Kuni lapse 19-aastaseks saamiseni on hambaravi haigekassa lepingupartnerite juures talle tasuta või tuleb tasuda vaid 5-eurone visiiditasu. Hiljem, täiskasvanueas tuleb aga ravi eest välja käia juba päris kopsakaid summasid.

Võiks eeldada, et kuni hambaravi on tasuta, käivad lapsed väga usinalt arsti juures. Paraku näitavad statistilised andmed, et laste hammaste seisukord on kehv: hammaste pesemisega ollakse laisad ning arsti juurde minnakse viimases hädas.

Hiljuti avaldatud 3-, 6- ja 12-aastaste laste hammaste tervisliku seisukorra uuringust selgus, et Eesti laste suutervis jääb Euroopa keskmisele alla ning hambaarstid ei ole hambapesu kvaliteediga rahul. Uuringu andmetel on kõige kehvemas olukorras 6-aastaste hambad – selles vanuses on vaid 28 protsendil piimahambad terved. Veidi enam, 40 protsenti on tervete piima- ja jäävhammastega 12-aastaseid lapsi. 3-aastaseid tervete piimahammastega lapsi on umbes 71 protsenti.

Hambaarstid ei väsi rõhutamast, kui oluline on hambaprobleeme ennetada. „Lapsevanema kohustus on hoolitseda, et laps puhastaks hambaid korralikult kaks korda päevas ja kord aastas vaataks hambaarst need üle. Kui hammaste eest hoolitsetakse korrektselt, on harva vaja midagi parandada. Loomulikult võidavad eelkõige lapsed, kui nad saavad kodust kaasa õiged hügieeniharjumused, mis võimaldavad minna täiskasvanuellu tervete hammastega,“ ütleb hambaarst ja veebilehe Suukool.ee üks eestvedajaid Anastassia Kuldmaa.

Kui hammaste eest kantakse hoolt korrektselt, on harva vaja midagi parandada. Foto: Vida Press

Ravi võib maksta sadu eurosid

Kui lapsele on hambaravi tasuta, siis haigekassale on kulud suured, näiteks esmane visiit maksab 45 eurot. Esmane hambaarstikülastus sisaldab suuõõne põhjalikku vaatlust, lapsevanemat või last nõustatakse toitumise, hügieeni ja kahjulike harjumuste vallas. Esmakordsel külastusel tehakse hammastest ka panoraamülesvõte, mis aitab tuvastada silmaga nähtamatuid kahjustusi ja põletikukoldeid.

Kui hammastesse on juba tekkinud augud, on kulud päris suured. Sageli tuleb ühe visiidi ajal parandada mitut hammast. Hambakroonil on viis pinda. Hambatäidise ehk hambaplommi hind sõltub sellest, kui mitmel hambapinnal see hakkab asetsema. Näiteks kolme pinna täidise hind on 45 eurot, millele enamasti lisandub tuimastava süsti maksumus (keskmiselt 10 eurot) ning umbes 12-eurone visiiditasu.

Juhul kui hambas on juba suurem auk, mis teeb ka valu, võib olla vajalik juureravi. Selle protseduuri hind on juba tunduvalt kallim: ühe piimahamba juureravi maksab keskmiselt 147 eurot. Ühe lapse hammaste ravi võib ulatuda sadade eurodeni.

Igapäevane suuhooldus on odav

Kui laste hammaste eest hoolitsetaks paremini, saaks haigekassa suunata raha hambaarsti visiitide eest tasumise asemel näiteks ravijärjekordade lühendamisse.

„Igapäevane suuhooldus on võrdlemisi odav ning ennetus võimaldaks lisaks tervisekasule suurt rahalist kokkuhoidu,“ märgib haigekassa esmatasandi osakonna juht Külli Friedemann. Kuigi haigekassa teeb pidevalt teavitustööd, et suurendada inimeste teadlikkust suuhügieeni ja õigeaegse ravi olulisusest, on peamine roll lastevanematel. Vanemate ülesanne on olla eeskujuks, sest just kodus pannakse alus suuhügieeni harjumustele.

Lapsevanema kohustus on hoolitseda, et laps puhastaks hambaid korralikult kaks korda päevas ja kord aastas vaataks hambaarst need üle.

Fakte tänavu esimesest poolaastast

· Laste hambahaiguste ennetusele ja ravile on kulunud ligi 12,6 miljonit eurot. Selle raha eest on hambaarsti külastanud ligi 99 000 last.

· Kõige rohkem on hambaarsti juurde jõudnud kaheksa-aastaseid lapsi.

· Tasuta laste hambaraviteenust pakub Eestis 334 kliinikut, kõige rohkem, 116, on neid Harjumaal.

 Pea meeles!

· Ka korralikult hoolitsetud hambad peab hambaarst kord aastas üle vaatama.

· Haigekassa lepingupartnerite juures on kuni 19-aastastele noortele hambaravi tasuta. Lähima hambaarsti leiad haigekassa kodulehelt haigekassa.ee/hambaravi-partnerid.

· Laste suutervise kohta saad lähemalt lugeda aadressilt suukool.ee.