Foto: Envato Elements
Sisuturundus
2. oktoober 2019, 13:08

Mis on kinesioloogiline teip ja kuidas see tervisele head teeb?

Tänasel päeval on Ameerika turul enam kui 50 erinevat kinesioteipi pakkuvat brändi ning mitte kõik nad ei ole piisavalt kvaliteetsed. Algne kinesioteip (või nagu teda algupäraselt teati, Kinesio Tex Tape) pärineb aga 1970ndate lõpust, mil Jaapani kiropraktik Dr. Kenzo Kase soovis luua teibi, mis pakuks tuge, ent ei takistaks liikumist.

Vaadates võrkpalli või rattamaratoni oled kindlasti märganud õlgadel, põlvedel, seljal või kõhul olevaid värvilisi teibitud triipe? Tegemist ongi kinesioteibiga: raviva eesmärgiga teibiga, mis kleebitakse kehale, et pakkuda tuge, vähendada valusid, taandada paistetusi ning parandada tulemusi.

Vaatamata sellele, et entusiastid kinnitavad kinesioteibi kasutamisest tulenevaid paremaid tulemusi, tuleb siiski teha veel uuringuid, et olla kindel milliseid kasutegureid kinesioteip pakub ning mida ta teha ei suuda.

Kuidas kinesioloogiline teip töötab? 

Kinesioloogiline teip ehk kinseioteip on veniv nagu inimese nahk.

Dr. Kenzo Kase lõi 1970ndatel kinesioteibi, mis koosneb puuvillast ja nailonist. See loodi jäljendamaks naha elastsust, et säiluks kogu liikumisulatus. Meditsiiniline sideaine ja liim on veekindel ning piisavalt tugev, et püsida peal 2-3 päeva.

Kui teip on õigesti peale pandud, tõmbub see liigese liikumisel veidi kurruliseks ning tõstes selliselt pisut nahka. See aitab luua mikroskoopilise vahe naha ja selle all olevate kudede vahel.

On oluline teada, et liigese liikudes toimub pidevalt ka kinesioteibi liikumine ning ainult kvaliteetne teip säilitab vajaliku venivuse, mis tagab efektiivse toimimise kogu perioodi vältel, mil see on kehale paigaldatud.

Loob liigestes ruumi

Uuring, milles osales 32 inimest näitas, et kui põlvele kleebiti kinesioteip, suurenes põlveliigeses ruum. Sarnane uuring viidi läbi ka õlaliigesega. Ka sel puhul olid tulemused samad. Olgugi, et ruumi kasv on minimaalne, aitab see vähendada liigeste ärritust.

Võib muuta valuaistingute signaale

Mõned füsioterapeudid arvavad, et kinesioteip muudab teavet, mida saadab sensoorne närvisüsteem valu ja surve kohta.

Dr Megann Schooley, sertifitseeritud spordi- ja füsioterapeut ning tugevuse ja liikumise spetsialist, selgitab seda nii: „Kõik teie koed – nii nahk, sidekude, sidekirme kui lihased – sisaldavad sensoorseid retseptoreid, mis tunnevad valu, temperatuuri ja puudutusi. Need retseptorid aitavad kaasa propriotseptsioonile ehk teie aju teab, kus teie keha on ja mida ta teeb. Kinesioloogiline teipimine tekitab naha tõstmise, mis omakorda mahutab ära allolevad koed. Nende kudede “lahtipakkimine” võib muuta ajusse suunavaid signaale. Kui aju saab teistsuguse signaali, reageerib see erinevalt, ” sõnab Schooley.

Heaks näiteks on närvipunktid. Füsioterapeudid on kasutanud kinesioloogilist teipi, et tõsta nahka nende pinges ning sõlmes olevate lihas- ja närvipunktide kohal. Kui ala on nii öelda lahti pakitud, saadavad valuretseptorid ajusse uue signaali ja pinge nendes punktides väheneb.

2015. aasta uuring näitas, et kinesioteibi ja survestamise koos kasutamisel vähenes inimeste närvi- ja lihaspunktide valu ja paindlikkus suurenes.

Võib parandada vereringet

Kinesioloogiline teip võib aidata vigastuse piirkonnas parandada vereringet ja alandada turset.

2017. aasta uuring näitas, et kinesioloogiline teipimine võib parandada naha vereringet. Samuti võib see parandada lümfivedelike ringlust. Lümfivedelik on enamasti vesi, kuid sisaldab ka valke, baktereid ja muid kemikaale. Lümfisüsteem on see, mis reguleerib turse ja vedeliku kogunemist.

Teooria seisneb selles, et kui kasutatakse kinesioloogilist teipi, tekitab see ekstra nahaalust ruumi, mis muudab naha alla jääva rõhu vahet. See rõhumuutus suurendab lümfivedeliku voolu.

Uuringud on andnud erinevaid tulemusi. Kahes hiljutises uuringus vähendas kinesioteip vedeliku kogunemist naistel, kes said rinnavähi vastast ravi ning  inimestel, kellel oli põlveliiges asendatud uuega.

Lümfivedeliku voolu muutmine võib aidata verevalumitel kiiremini paraneda. Kuigi selle mõju kinnitamiseks on ette näidata küllaltki vähe uuringuid, on mõned inimesed andnud teada, et kui nad on teibi eemaldanud muljutud kehaosadelt, olid lindi all olevad piirkonnad teistsugust värvi kui teipimata aladel.

Milleks kinesioteipi kasutatakse?

Vigastuste ravimiseks. Füsioterapeudid kasutavad mõnikord kinesioloogilist teipimist vigastatud inimeste üldise raviplaani osana. Ameerika Füsioteraapia Assotsiatsioon annab teada, et kinesioloogiline teipimine on kõige tõhusam siis, kui seda kasutatakse koos teiste ravimeetoditega nagu näiteks manuaalteraapia.

Nõrkade kohtade toetamiseks. Kinesioloogilist teipi kasutatakse ka selleks, et lisada täiendavat toetust lihastele või liigestele, mis seda vajavad. Kui sul on traumajärgse stressi sündroom, iliotiibiaalse bändi sündroom või Achilleuse kõõlusepõletik, võib kinesioloogiline teipimine aidata.

Erinevalt valgest meditsiinilisest või sporditeibist võimaldab kinesioloogiline teip normaalselt liikuda. Tegelikult näitavad mõned uuringud lausa, et see võib suurendada nii liikumist kui ka vastupidavust. Sportlaste puhul on uuringud näidanud, et kui kineesioloogilist teipi kasutatakse väsinud lihastel, paraneb nende jõudlus.„Me kasutame kinesioloogilist teipimist valu ja turse leevendamiseks,” ütleb Schooley, „Kuid seda kasutatakse alati lisana sellele, mida me püüame saavutada.”

Lihaste ümberõpetamiseks. Kinesioloogiline teip võib aidata funktsioneerimise kaotanud, või ebatervisliku tööviisiga harjunud lihastel taas õppida paremini talitlema.

Näiteks saab kinesioloogilist teipi kasutada pea ja kaela hoiaku parandamiseks. 2017. aasta uuring toob välja asjaolu, et inimesed, kellel on olnud insult ning kes kasutavad kinesioteipi, on parem võimalus uuesti käima asumiseks.

Füsioterapeudid arvavad, et see võib olla tingitud sellest, et teibi tunnetamine nahal võib aidata paremini teadvustada, kuidas te seisate või liigute.

Tulemuslikkuse suurendamiseks. Mõned sportlased kasutavad kinesioloogilist teipimist, et aidata neil saavutada tipptulemusi ja kaitsta vigastuste eest ajal, mil nad võistlevad.

„Paljud jooksjad kasutavad kinesioteipi iga kord, kui nad jooksevad maratoni,” ütleb Schooley. „Mõnikord paneme teibi piki tuharat, et lihaseid nii-öelda äratada ja neile töö tegemist meelde tuletada.”

Armide haldamiseks. Kuigi kinesioteipi ei tohiks kasutada lahtisel haaval, on olemas mõned teaduslikud tõendid, mis näitavad, et kinesioloogiline teipimine võib parandada armide pikemaajalisemat väljanägemist pärast operatsiooni või vigastusi. Kuid see on kindlasti ravi, mida peaks arstiga kõigepealt arutama. 

Millal mitte teipida?

Mõningatel asjaoludel ei tohiks kinesioloogilist teipi kasutada. Need juhtumid on järgmised:

- Lahtised haavad. Teibi kasutamine lahtisel haaval võib põhjustada infektsiooni või nahakahjustusi.

- Süvaveenitromboos. Vedeliku voo suurenemine võib põhjustada verehüübe hävimist, mis võib olla surmav.

- Aktiivne vähk. Kasvava verevarustuse suurendamine võib olla ohtlik.

- Lümfisõlmede eemaldamine. Suurenev lümfivedeliku hulk kohas, kus sõlm puudub, võib põhjustada turse.

- Kui mõnes piirkonnas on tunnetuslikkus vähenenud, ei pruugi keha teibile reageerida.

- Kui nahk on liimide suhtes tundlik, võib teip põhjustada reaktsiooni.

- Õrn nahk. Kui nahk on aldis rebenema, peaks vältima teibi kleepimist.

Kuidas kinesioteipi paigaldada?

Konsulteeri füsioterapeudiga, kes on kinesioloogilist teipimist õppinud, kuidas õigesti teipida.

Enne kui kodus teibi peale panemist ning maha võtmist praktiseerid, peaks füsioterapeut õige tehnika selgeks õpetama ning üle vaatama.

Dr Schooley sõnul pole teipimine püsiv lahendus.

Teibi paigaldamisel pidage meeles alljärgnevaid soovitusi:

- Puhasta ja kuivata teibitav ala. Õlid ja kreemid takistavad teibi kinnijäämist.

- Samuti tuleks teibitavast piirkonnast eemaldada tihedam karvastik. Liiga palju karvu takistab liimil nahaga ühildumast.

- Kinesioteibi tagant paberi eemaldamiseks rebitakse see keskelt pooleks.

- Lõika teibil nurgad kumeraks. Ümarad nurgad ei jää nii palju riiete taha kinni ning teip püsib kauem ja paremini peal.

- Näppudega liimist poolt puudutades väheneb selle kleepumine.

- Füsioterapeut annab teile teada, kui palju venitamist on ravitavas piirkonnas vaja kasutada. 75protsendilise venituse saamiseks pinguta teipi nii kaugele kui võimalik ja vabasta see siis umbes veerandi jagu oma pikkusest.

- Teipi tuleks venitada ühtlaselt.

- Pärast teibi paigaldamist hõõru riba mitu sekundit tugevalt. Soojus aktiveerib liimi. Täielik haardumine võtab tavaliselt umbes 20 minutit.

Kuidas kinesioteipi turvaliselt eemaldada?

Kui kannad teipi rohkem kui mõned päevad, võib see lõpuks hakata ise maha tulema. Siin on mõned näpunäited, kuidas eemaldada teipi nahka kahjustamata:

- Kanna peale õli (sobivad näiteks beebiõlid või oliiviõli) või kreemi.

- Eemalda see rahulikult. Ära tõmmake äkiliselt!

- Tõmba teipi enda suunas, mitte vastupidi. Vajuta õrnalt nahale, samal ajal kui teipi tõmbad.

- Liigu teibi eemaldamise ajal sõrmedega üle oma naha.

- Kui nahk on ärritunud või kahjustunud, ära pange uut teipi peale. Võta ühendust oma füsioterapeudi või arstiga

Kui palju kinesioteip maksab?

Hinnad varieeruvad elastsusest ning vastupidamisest sõltuvalt, kuid üks kvaliteetne rull maksab 15 kuni 30 dollarit.

Dr Schooley soovitab osta korraga hulgi ning seejärel neid jooksuklubis või treeningsaalis omavahel jagada.

“Ma ütlen alati oma patsientidele, et nad teibiksid ikka põhjuse korral. Jah, see näeb lahe välja, kuid lõpuks te ei vaja enam teipi,” sõnab Dr Schooley.

Vaata täpsemalt SIIT!