Puue garanteerib sotsialatoetused. Foto: Pexels
Uudised
18. september 2019, 10:14

TEADLIKUD VALEDIAGNOOSID? Mõne perearsti nimistust on 60 protsenti puudega (11)

"Meie statistika ütleb, et Kagu-Eestis on tööealisest elanikkonnast umbes pooled vähenenud või puuduva töövõimega, veerand on neist puudega," toob sotsiaalkindlustusameti (SKA) teenuste osakonna juhataja Raivo Piiritalo ERRi uudisteportaalis esile Eesti kõige haigema maakonna statistika, mille puuetega inimeste osakaal on kaks korda suurem kui Eestis keskmiselt.

Piiritalo ei varja, et kahtlustab mitmeid perearste teadlikus valediagnooside määramises, et aidata oma patsientidel, kellest paljud tööl ei käi, saada sotsiaaltoetusi, mida vähenenud töövõime või puue garanteerib.

"Kagu-Eestis ja Ida-Virumaal, kus inimesed elavad väga kitsastes oludes ja tegeldakse süsteemi valeandmete sisestamisega, nähakse seda sotsiaalabi või abitoetusena. Kuna toetused on mõeldud ikkagi puudega inimestele, on see raha valekasutus, mida sotsiaalkindlustusamet kindlasti lubada ei saa," ütleb Piiritalo.

"Ilmnesid teatud käitumismustrid, nagu näiteks see, et haigused ägenevad enne puude taotlemist, kuid vahepealsel ajal arstile pöördumiste ja ravivajadus puudub, täpsustavad uuringud diagnoositud haigustel puuduvad."

Refereeritud artikli täistekst ERRi uudisteportaalis