Foto: Vida Press
Uudised
18. september 2019, 11:12

TUNNE ÄRA VITAMIINIPUUDUS! D-vitamiini taset saab kontrollida ka apteegis

Eestis kannatab ligi 80% inimestest D-vitamiini puuduse all, mille tagajärjeks võib olla kõrgem vastuvõtlikkus viirustele, pidev väsimus või luude hõrenemine. Nüüd saab teha D-vitamiini analüüsi ka apteekides.

D-vitamiini taset veres saab testida üheksas Südameapteegis üle Eesti. “Suvel päikesest saadud varud hakkavad Eesti inimestel kahanema oktoobri lõpuks. Käes on õige aeg kontrollida oma D-vitamiini taset veres ja tulemuse alusel tarvitada lisapreparaate, et suveni terve olla,” ütles Südameapteegi proviisor ja terviseteenuste juht Olesja Kuznetsova. Kui varem tuli D-vitamiini taseme täpseks määramiseks minna perearsti juurde või laborisse, kuid nüüd saab analüüsid teha mugavalt apteegis kohapeal.

Vastsündinutele ja kuni 12aastastele lastele on soovituslik D-vitamiini annus 10–20 mikrogrammi päevas. 12–18 aastastele ja tervetele täiskasvanutele on päevane annus 15–20 mikrogrammi, mida soovitatakse võtta septembrist aprillini.

Foto: Tiina Kõrtsini

"Suure vaeguse korral ei piisa sageli üldkehtivast annusest ja vaegus jääb püsima, seetõttu on soovitatav D-vitamiini tase vereanalüüsiga kindlaks teha,” lausus Kuznetsova.

Proviisori sõnul esineb suurel osal lastest ja täiskasvanutest, eriti vanemaealistest D-vitamiini vaegust, mida ei osata ära tunda. Risk D-vitamiini puuduseks lisaks vähesele päikesevalgusele on suurem neil, kes on ülekaalus, ei söö kala ja piimatooteid või ei käi piisavalt palju väljas, et päikest saada.

D-vitamiini taset saab määrata nendes apteekides: Magistrali Südameapteek, Sõpruse Rimi Südameapteek, Vikerlase Südameapteek, Lasnamäe Centrumi Südameapteek, Sikupilli Keskuse Südameapteek, Ülemiste Südameapteek, Rakvere Maxima Südameapteek, Saare Selveri Südameapteek, Pärnu Maksimarketi Südameapteek.

Teenus on tasuline, kuid kolmas mõõtmine on 50% soodsam.