Foto: Vida Press
Uudised
19. september 2019, 12:07

SKANDAAL! Tuntud ravimist leiti vähki tekitavat ainet (2)

Nii Euroopa kui USA tervishoiuametnikud on võtnud teravdatud tähelepanu alla tuntud kõrvetistevastase ravimi Zantaci võimalikud  kõrvaltoimed, sest ravimist leiti vähesel määral ainet, mis võib tekitada vähki.

Ravimi toimeaine on ranitidiin ja seda kasutatakse mao- ja kaksteistsõrmiksoole haavandite raviks. Ranitidiini sisaldab ka nt Ranisan. Neid ravimeid  müüakse ka Eestis. 

Eesti ravimiamet kinnitab, et Euroopa ravimiamet (EMA) alustas ranitidiinipreparaatide andmete ülevaatamist, kui selgus, et mõnest seda toimeainet sisaldanud ravimist leiti N-nitrosodimetüülamiini (NDMA).

EMA on hindamas, kas NDMA võib olla mingilgi moel ohtlik patsientidele, kes kasutavad ranitidiini.

Ravimiameti hinnagul pole ravimi lühiajalisel kasutamisel oht tõenäoline, kuid pikaajalist ravi vajavad patsiendid võivad nõu pidada oma arstiga ja vajadusel ravi muuta.

NDMA on aine, mis on loomkatsetes suurendanud vähi tekke riski ning on seetõttu arvatavalt kantserogeenne ka inimestel.

USA toidu- ja ravimameti hinnangul on leitud aine kogused nii väiksed, et vähemalt esialgu pole nõuet ravimi müük lõpetada. 

Nitrosoamiine esineb näiteks toiduainetes, kosmeetikatoodetes, tubakas ja tubakasuitsus. Väga väikestes kogustes ei ole aine ohtlik, kinnitab Eesti ravimiamet.