Foto: Vida Press
Uudised
23. september 2019, 14:53

NII PALJU SÜSTLAID! Vabatahtlikud leidsid Tallinnas, Maardus ja Ida-Virumaal 1635 kasutatud süstalt   (4)

Eesti eri paigus toimunud koristustalgutel korjati maast 1635 kasutatud süstalt. Tallinnas ja Maardus leiti 633 süstalt või nõela. Ida-Virumaal leitud 1002 süstlast pärines suur osa ehk 655 Narva tänavatelt. 

 Kui Narvas ja Kiviõlis toimusid koristustalgud esmakordselt, siis Tallinnas on need MTÜ Convictus Eesti algatusel juba traditsioon. Selle aasta aprillis korjasid vabatahtlikud Tallinna ja Maardu tänavatelt 696 süstalt.

Kõige rohkem süstlaid leiti sarnaselt kevadega Lasnamäelt, Põhja-Tallinnas ja Kristiine linnaosas Tondil. Võrreldes aprilliga leiti vähem süstlaid Maardus, Tallinnas Õismäe ja Mustamäe linnaosades ning kesklinnas.

Tervise Arengu Instituudi (TAI) nakkushaiguste ja narkomaania ennetamise osakonna juhataja Aljona Kurbatova sõnul on leitud süstalde hulk märk jätkuvast vajadusest kahjude vähendamise keskuste järele. Keskustes pakutakse nõustamist, sotsiaalabi, toimub süstlavahetus ja jagatakse ning õpetatakse kasutama üledoosi puhul elupäästvat ravimit naloksoon. Kahjude vähendamise keskused on sageli esimene koht, kus sõltuvusprobleemiga inimesega kontakt saavutatakse ja ravile minema motiveeritakse.

 MTÜ Convictus Eesti kahjude vähendamise teenuse juht Greete Org rõhutab, et sõltuvus ei puuduta vaid kitsast elanike ringi, vaid probleem on laiem. Eestis elab hinnanguliselt 8600 süstivat inimest vanuses 15-44, neist suurem osa Harjumaal ja Ida-Virumaal. „Oluline on teada, et kahjude vähendamise keskused saavad abiks olla nii sõltlasele endale kui tema lähedastele. Kui teate kedagi, kes vajab abi ja tuge, siis ärge pöörake talle selga, vaid motiveerige teda tulema kahjude vähendamise keskusesse,“ kommenteeris Org.

Uuringud näitavad, et kahjude vähendamise keskused aitavad piirkonnas turvalisust tõsta. Keskused aitavad leevendada narkoprobleemi nii piirkonnas kui ka ühiskonnas tervikuna.

Eestis eri piirkondades on praegu 33 kahjude vähendamise teenuse osutamise kohta, millest 14 on statsionaarsed ja 19 põhinevad väliatööl.

Tallinna keskused asuvad aadressidel Lastekodu 6, Sitsi 28 ja Magasini 32, Maardu keskus asub  Kallasmaa 12. Narvas aadressil Partisani 6. Lisaks sõidavad mööda Eestit ringi kaks nõustamisbussi.

Süstlakorje talgutel Tallinnas ja Ida-Virumaal osalesid MTÜ Convictus Eesti, MTÜ Pealinna Abikeskus, Tervise Arengu Instituut, Kesklinna ja Nõmme linnaosavalitsus, MTÜ Me aitame sind, SA Viljandi Haigla ning MTÜ LUNEST ja vabatahtlikud.